piątek, 29 lipca 2016

pierś kaczki z żurawinowym sosem

              pierś kaczki z żurawiną


Kacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością.
Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście  sposób  bardzo długi, ale o tym przy innej okazji).


składniki dla dwóch osób


500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą)
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta rozmarynu
sól, pieprz
100 g świeżej żurawiny
1 łyżka miodu






sposób przygotowania

Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą.
Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny.


Na  patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją na sporym ogniu przez 2-3 minuty wytapiając tłuszcz będący pod skórą, a później przewracamy na drugą stronę.
Mięso  smażymy kolejne 10 minut, jeszcze parokrotnie je przewracając.
Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia z przykryciem. Zostawiając tak nasze piersi na około 6-8 minut,
jest to bardzo ważna czynność i zapobiega wyciekowi z mięsa soków ( przy krojeniu mięsa na porcje).
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso dodajemy owoce żurawiny i miód, smażąc całość przez 4-5 minut.
Pierś kaczki wyjmujemy z naczynia i kroimy ją w centymetrowej grubości plastry.
Plastry układamy na talerzach, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. ciągle mam ją w planach ale nic z tego nie wychodzi, ta wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałem to nic wielkiego, raptem piętnaście minut roboty, a efekt taki że na niedzielę znów nakazano mi przyrządzenie kaczej piersi :)) ( tym razem będzie w porzeczkach) :)

      Usuń