wtorek, 26 kwietnia 2016

wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim

dorszowe wątróbki
Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy nam również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. 


składniki 

300 g wątróbki z dorsza
1 cebula
1 papryka ( u mnie żółta)
1 mała papryczka chilli
 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok  z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy 
sól



sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. 

Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.

Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika).

Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze  80-90 stopni.

Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe
Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem,  posypując je  posiekaną natką pietruszki, 

Tak przygotowane wątróbki możemy przechowywać przez kilka miesięcy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz