sobota, 23 kwietnia 2016

domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - miód z mniszka

                   miód z mniszka











Wreszcie nadeszła wiosna, a w raz z jej przyjściem wszystkie okoliczne łąki pokryły się żółtym kwieciem. Warto pochylić się z uwagą i zebrać złote kwiaty. Bowiem w tej niepozornej roślinie matka natura ukryła ogromne bogactwo. Dziś przedstawiam przepis który pozwoli, ten naturalny skarb zamknąć w słoiki.

składniki

500 kwiatów mniszka
1 l wody
1 kg cukru
sok z  jednej cytryny






sposób przygotowania
Z kwiatów oddzielamy płatki i wkładamy je do garnka.

 Następnie płatki zalewamy  zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
Tera doprowadzamy wodę z kwiatami do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy  przez 10-15 minut.
Zawartość garnka studzimy i zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu.
Następnie odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około dwóch godzin), na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny

Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin.
Sprawdzamy szczelność zamknięcia słoików ( zakrętka musi być lekko wklęsła) i odstawiamy do spiżarni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz