czwartek, 21 kwietnia 2016

kotlety z białej fasoli

              kotlety z fasoli 



Pożywne i smaczne kotlety to propozycja na nieco inne danie w sam raz na pierwsze dni wiosny.

składniki dla czterech osób
300 g białej fasoli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
szczypta cukru
1/3 pęczka natki pietruszki

dodatkowo olej do smażenia kotletów


sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości.

Na  patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki smażąc ją na niewielkim ogniu.

Do lekko zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy  jeszcze przez minutę.

Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem.


Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy posiekaną  pietruszkę, tartą bułkę i jajko.

Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim (z obu stron) kotlety na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz