poniedziałek, 1 lutego 2016

kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem

                     schab z duszonym porem


Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami  to przepis  na danie proste i niezwykle smaczne.



składniki dla czterech osób

4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze 
ok 200 g
3 duże pory
300 g pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki masła
3 łyżki oleju
7-10 łyżek wody
sól, pieprz







sposób przygotowania


Ładnie wykrojone kotlety, przekładamy do miski, oprószamy  pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
W tym czasie dokładnie myjemy pory i pieczarki. Warzywa kroimy w cienkie krążki
( tylko białe części) , a grzyby kroimy w plastry.

Na dno rozgrzanego  dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju  i dodajemy pokrojone pory.Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut.

Na oddzielnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i na dużym ogniu przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki.


 Następnie  przesmażone grzyby zdejmujemy z patelni  ( dodając je do garnka z porami), dodajemy na patelnię  kolejne dwie łyżki masła i przesmażymy z obu strom,na złoty kolor, kotlety ze schabu.


Teraz możemy do garnka z porami  dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą)  nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut.

Uduszone mięso, razem z porami nakładamy   na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz