poniedziałek, 8 lutego 2016

kajmakowa szarlotka

                           kajmakowa szarlotka


Kruche, delikatne ciasto wypełnione nadzieniem z soczystych jabłek i kajmaku.
Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku.

składniki
200 g miękkiego masła
3 szklanki mąki
1 jajko
1/4  szklanki cukru 
6 jabłek
350 g kajmaku
sok z  pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
1 płaska łyżeczka cynamonu



sposób przygotowania

 Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier wsypujemy do miski, lub  na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Formujemy z ciasta dwie kule i wstawiamy je do lodówki na 30-40 minut.
 Następnie wyjmujemy jedną cześć ciasta i cienko wałkujemy na stolnicy ( wyłożonej pergaminem), starając się uzyskać prostokątny kształt wielkości spodu blachy w którym będziemy piekli ciasto.

 Przekładamy ciasto na blachę, unosząc na pergaminie i układając je na blasze razem z nim ( pergamin kładziemy od spodu), dociskamy je do blachy i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym ciasto wyjmujemy i studzimy.



W tym czasie obieramy jabłka ze skórek i kroimy je w cienkie krążki, z pomarańczy na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę ( jedną łyżkę).
Do sporej miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy łyżeczkę cynamonu, oraz skórkę pomarańczy.
Teraz do misy dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy je tak aby każdy kawałek był pokryty sokiem.

Następnie, na przestudzone ciasto wykładamy kajmakową masę, a na nim w rzędach układamy jabłka .

Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i rozwałkowujemy je na pergaminie nadając mu kształt nieco większy niż wielkość blachy.

Płatem ciasta, nakrywamy wierzch ciasta, dociskając je dłonią aby zlikwidować przestrzenie pomiędzy rzędami jabłek.
Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
Upieczone ciasto  studzimy kroimy i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz