poniedziałek, 22 lutego 2016

wyborny keks

                                                                       keks 




Wilgotne, przesycone aromatem cytrusów, delikatne ciasto, wewnątrz którego znajdziemy mnóstwo kawałków orzechów i owoców.
Czy w szare zimowe popołudnie, można wyobrazić sobie lepszą propozycję na deser?

składniki
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
150 g kandyzowanej skórki z owoców cytrusowych ( pomarańcza, grejpfrut, cytryna)
100 g  mieszanych suszonych owoców 
100 g mieszanych orzechów ( włoskich, laskowych)
70 ml koniaku

dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
cukier puder 


sposób wykonania

Suszone owoce, orzechy, oraz kandyzowaną skórkę wkładamy do miski (  duże kawałki orzechów, czy owoców kroimy na drobniejsze części) , zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na trzydzieści minut.

Do misy wsypujemy cukier, ucieramy ( mikserem, lub trzepaczką)  z masłem, koniecznie o temperaturze pokojowej, pojedynczo dodając jajka.
Następnie do misy dodajemy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i całość dalej mieszamy.

Teraz do wymieszanego ciasta dodajemy nasączone w koniaku bakalie, całość krótko mieszamy i przekładamy do  formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki 12 na 35 cm ).
Wierzch ciasta wyrównujemy i formę wkładamy, do nagrzanego wcześniej do 185 stopni, piekarnika.
W piekarniku ciasto pieczemy  przez 50-55 minut.

 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka musi być suchy).

Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez kilka minut.
Wyjęte ciasto studzimy, posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz