czwartek, 3 września 2015

leniwa salatka

                       sałatka leniwa

Kiedy brakuje nam chęci, oraz czasu na gotowanie, to sałatka tego typu, jest wprost idealnym rozwiązaniem.

składniki dla czterech osób


4 jajka
200 g ugotowanej drobnej fasoli
100 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku konserwowego
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu
pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i siekamy na drobne cząstki. 

środa, 2 września 2015

ozory w sosie chrzanowym

                                   ozory w chrzanowym sosie

Nie jest to danie dla każdego, ale ci którzy zdecydują się choć raz spróbować ozora, w aromatycznym chrzanowym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej, danie to królowało na pańskich stołach.
Ozory cenione były tak bardzo, że jeden z cesarzy, nakazał aby dania z nich przygotowane, podawano wyłącznie tylko jemu samemu.

Składniki dla czterech osób
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego  maggi
2 łyżki masła
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika)
150 ml słodkiej śmietany 30%
sól, pieprz

sposób wykonania

Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.

czekoladowo czereśniowy sernik bez pieczenia



 Sernik na zimno

Lekki i delikatny sernik ,należy do tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie.


Składniki


150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
3 łyżki kakao
50 gr masła
½ szklanki cukru
Gorzka czekolada
5 płaskich łyżek żelatyny
Konfitura czereśniowa
Tortownica o średnicy około 24 cm





Sposób przygotowania


Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści.

zupa z cieciorki i świeżych pomidorów

                zupa z cieciorką

Nie wiem dla jakiej przyczyny, ciecierzyca, bliska kuzynka naszego grochu, nie może zdobyć większej popularności w naszej kuchni.
Szkoda do jest od grochu dużo delikatniejsza i nie wymaga długotrwałego moczenia.
W połączeniu z pomidorami tworzy zupę, po którą warto sięgać jak najczęściej.

składniki dla czterech osób
250 g cieciorki
5-6 pomidorów
1 cebula
1 marchew
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
szczypta kminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
sól, 
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka słodkiej papryki


sposób przygotowania

Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbek czosnku.

wtorek, 1 września 2015

chleb jabłkowy na zakwasie

       chleb na zakwasie z jabłkami

Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba. 

sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
2-3 niewielkie kwaśne jabłka






sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

pieczony owocowy deser

         owocowy deser z piekarnika

Jeżeli sporządzał bym listę deserów biorąc pod uwagę stosunek nakładu pracy do uzyskanego efektu to przepis ten niewątpliwie zająłby bardzo wysokie miejsce na takiej liście.
Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia.

składniki dla czterech osób
1 melon
4 niewielkie banany
2 świeże figi
2 łyżki płynnego miodu
kilka wykałaczek sposób wykonania

Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół.

klasyczne leczo

                             klasyczne leczo...  prawie


Potrawa ta, najlepiej smakuje wykonana ze świeżych warzyw, dostępnych o tej porze roku.
Dziś chciałem sięgnąć po oryginalny, madziarski przepis, z boczkiem i smalcem. Bowiem te dodatki, znacząco wpływają na jakość i smak dania.
Zawahałem się jedynie, przy wyborze kiełbasy. Oryginalnej, mocno paprykowej, nie udało mi się dostać. Już miałem zrezygnować z dodania tego składnika, kiedy przypomniałem sobie, że mam w lodówce białą kiełbasę, własnej roboty.
Niewiele się namyślając, dodałem do węgierskiej potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. .


składniki dla czterech osób
5 papryk czerwonych
6 pomidorów
3 cebule
2 ząbki czosnki
100 g wędzonego boczku
150 g surowego boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
4 pęta kiełbasy (u mnie białej)

Sposób przygotowania

Boczek surowy i wędzony kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do dużego garnka i na małym ogniu, wytapiamy z boczków tłuszcz.
Do wytopionego boczku( nie smażymy boczków zbyt długo, aby nie zrobiły się nam z niego skwarki), dodajemy smalec wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Smażymy całość przez kilka minut, aż cebula się nie zeszkli.

dietetyczna ryba po grecku

                             ryba po grecku


Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. 
Bowiem jest tego naprawdę warte.

Składniki:
danie dla 6 osób
1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem
3-4 marchewki
3-4 cebule
0,5 korzenia selera
2-3 łodygi selera naciowego
1-2 pietruszki
200 g koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
4 łyzki oleju
250 ml wody
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie  płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .

nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn

             Nalewka z aronii z liśćmi wiśni i jeżyn
Niepozorna  Amerykańska  kuzynka  jarzębiny, obdarowuje nas owocami, kryjącymi ogromne bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. A domowa nalewka jest chyba najsmaczniejszym sposobem aby z tego bogactwa korzystać( oczywiście, jak by inaczej, z umiarem).



Składniki
Na każde 0,5 l "spirytusu"( o mocy 70%)
300 ml wódki
150 szt liści wiśni
100 szt liści jeżyn(ewentualnie malin)
1 kg owoców aronii
600 ml wody
0,4 kg cukru
100 ml miodu

Sposób przygotowania
Aby zachować zachować zdrowotne, a także ( co równie ważne) smakowe właściwości aronii, nie gotujemy jej owoców, lecz tylko rozgniatamy je ( lub rozcieramy), a następnie zalewamy spirytusem. 

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

czekoladowa domowa gryczana nutella

                        gryczane masło czekoladowe

Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów. 
Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki.
Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu.
Dzieje się tak główne dlatego, że większość producentów, w pogoni za zyskiem, dodaje do swoich wyrobów najtańsze składniki ( utwardzone tłuszcze, stabilizatory, wzmacniacze smaku). Aby się o tym przekonać, wystarczy przeczytać skład, na etykiecie dowolnego produktu.
Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami.
Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami.
Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie.

składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej)
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao) 
3-4 łyżki orzechów laskowych
3 łyżki kakao
5-7 łyżek miodu

Sposób przygotowania


Jeżeli  nie chcemy wyczuwać, w naszym maśle cząstek orzechów. To leszczynowe orzechy wcześniej prażymy, przesypując  je na patelnię (uważając aby patelnia nie była zbyt gorąca i aby nie przypalić orzechów), i trzymając na niej do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu.

cukinia konserwowa z ostrą nutą

                 cukinia z ostrą papryczką
Przez wielu niedoceniana cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach.

Składniki 
2 kg niewielkiej cukinii
8 niewielkich ostrych papryczek
4 ząbki czosnku

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.



Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku. 
Zalewamy  marynatą, uważając aby  warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.

Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy

pieczony omlet z brzoskwiniami

Gorący posiłek na rozpoczęcie dnia, poprawi nam nastrój i doda tak potrzebnej energii.


Składniki

Danie dla czterech osób


1,5 szklanki mąki
½ szklanki mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
2-3 brzoskwinie
masło do smarowania formy










Sposób przygotowania


Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy cukier, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem.
Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury.

pasztet domowy

Pasztet domowy


Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak  z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie.


Składniki


400 g łopatki wieprzowej
400 g boczku
500 g wątróbki drobiowej
4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
2 jajka
¼ szklanki bułki tartej
1,5 czerstwej bułki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 





Sposób przygotowania




Bułki moczymy w wodzie.

Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

niedziela, 30 sierpnia 2015

chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką

                         chleb z suszonymi pomidorami

Dopiero co skończyłem suszyć pomidory i zdążyłem zapakować je w słoiki na zimę. A już kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów.
Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki.

sposób wypieku
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu 
1 szklanka letniej wody





wypiek
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
15 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml oliwy z zalewy z pomidorów
szczypta czarnuszki





sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką

           duszone udka kurczaka 
Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać".
Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

składniki dla czterech osób
8 udek kurczaka (pałek)
3-4 marchewki
3 cebule (szalotki)
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól pieprz





sposób przygotowania

 W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.