niedziela, 30 sierpnia 2015

nalewka z brzoskwiń

                                    brzoskwiniowa nalewka  
      

Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy.
Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców.


składniki
1 kg brzoskwiń
1 l wódki
0,4 kg cukru


sposób wykonania

Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. 
Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). 

sobota, 29 sierpnia 2015

drożdżowa wiśniowa buła

Drożdżowa buła z wiśniami


Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę.


Składniki
0,5 kg mąki
0,5 kg śliwek
3 jajka
25 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
dodatkowo
cukier puder do posypania buły


Sposób przygotowania

Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna).

Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie.

Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę.

Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. 

Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy owoce wiśni, i zostawiamy całość pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura  na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Po dziesięciu minutach zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i dopiekamy ciasto przez 20 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone w środku i jeżeli patyczek jest suchy, wyjmujemy bułę z piekarnika i studzimy.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




skrzydełka w miodzie z grilla

grillowane skrzydełka w miodzie

Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla.
Składniki

Danie dla czterech osób

8 skrzydełek kurczaka
1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz






 Sposób przygotowania

Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę.

ciasto francuskie

Ciasto francuskie
Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła?

Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie.
I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu sam przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza.



Składniki


200 g masła
100 g mąki pszennej
100 ml zimnej wody
Szczypta soli










Sposób przygotowania


Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej. 

sałatka z paluszkami krabowymi

               sałatka z krabimi paluszkami
Jej wykonanie zajmuje tylko kilka minut a jeszcze szybciej, znika ona później z talerzy

składniki dla czterech osób


4 jajka
150 g ugotowanej drobnej fasoli
150 g kukurydzy konserwowej
2 pomidory
1 niewielka papryka
150 g paluszków krabowych
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu
 pół pęczka drobnego szczypiorku
garść pomidorków koktajlowych
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, pomidory zalewamy ma  minutę wrzątkiem, po czym obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.

piątek, 28 sierpnia 2015

chleb wileński

                               chleb wileński

Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy. 
Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby.
Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej.
Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach.
Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu.
Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach.


składniki na dwa bochenki chleba
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu 
1 szklanka letniej wody





wypiek
850 g mąki żytniej razowej
100 g powideł śliwkowych
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku



sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.



lekka zupa paprykowo pomidorowa

                    zupa paprykowo pomidorowa

Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów.

składniki dla czterech osób
2-3 papryki
5-6 pomidorów
1 cebula
1,5 bulionu
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
50 g ryżu
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
świeża bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
ewentualnie 
szczypta ostrej papryki


sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, korzeń pietruszki kroimy w plastry, obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.

ostra papryka konserwowana w słoju

             ostra papryka w słoju


Podany przepis, z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim amatorom pikantnych przetworów.
Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą.

Składniki 
ok 20 szt ostrych papryk
8 ząbków czosnku
4 niewielkie cebulki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

lekki bananowy sandwich z masłem migdałowym

                                             bananowy sandwich

Nie jest to deser, choć jest pyszny, a raczej energetyczny baton, dostarczający naszemu organizmowi energii i cennych składników odżywczych. 
Takiej przekąski często potrzebujemy, czy to po  wyczerpującym treningu, czy tez po trudach codziennego dnia.


Składniki dla czterech osób
8 kawałków pieczywa chrupkiego
3 banany
masło migdałowe, przepis na które znajduje się tutaj
3 łyżki miodu





Sposób przygotowania

Kawałki pieczywa chrupkiego smarujemy po jednej stronie, warstwą masła migdałowego zmieszanego z miodem.

wiśniówka czyli nalewka wiśniowa

                   nalewka wiśniowa
 Sekret jej obłędnego smaku tkwi, w cierpkim smaku owoców wiśni i w niespiesznym procesie dojrzewania wyrobu.
 W domu moich dziadków nalewkę leżakującą rok, traktowano jako "surową" i niegodną aby raczyć nią gości.  Z Babcinej spiżarni na stół, trafiały wyroby leżakujące co najmniej trzy, cztery, lata.

Składniki

2 kg wiśni
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 kg cukru


Sposób przygotowania

Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.

czwartek, 27 sierpnia 2015

budyń waniliowy

Budyń waniliowy


Chyba u każdego z nas budyń waniliowy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie trwa tylko chwilę.


Składniki

Danie dla trzech osób

3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj
odrobina startej gorzkiej czekolady



Sposób przygotowania

2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym. 

klasyczna sałatka szwedzka

                 klasyczna szwedzka sałatka


Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób.

Składniki 
2 kg ogórków 
2 marchwie

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem.

faszerowany kurczak

   kurczak faszerowany kaszą z warzywami

Jest to propozycja dla miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną kaszą i warzywami.

składniki dla czterech osób
kurczak
100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2 papryki
pół pęczka dymki
sól, pieprz
1 łyżeczka papryka słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy

sposób przygotowania
Kurczaka luzujemy według tego przepisu,  następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.

aromatyczne masło z migdałów

       Masło migdałowe


Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności.

Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny smak  masła migdałowego, to oprócz orzechów i szczypty soli, nie potrzebujemy więcej żadnych składników.
Nie dajmy się zwieść wszelakim producentom, którzy do swoich wyrobów dodają utwardzanych olejów (i wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy").
Wszelakie dodatki mają na celu jedynie obniżyć koszt wytworzenia produktu, dlatego też część masy migdałowej, jest w nich zastępowana tanimi wypełniaczami ( co o dziwo wcale nie ma dużego przełożenia, na końcową ceną oferowanego produktu).

Jeżeli chcemy do masła dodać jakieś dodatki, to proponuję aby był to miód, który sprawi że produkt będzie słodszy, ale nadal równie zdrowy. 

składniki
350 g migdałów 
szczypta soli
ewentualnie
4-5 łyżek miodu







Sposób przygotowania
Orzechy przesypujemy  na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu.

kiełbasa domowa

                 Kiełbasa domowa


Gotowa kiełbasa



Co prawda patrząc w kalendarz należało by się spodziewać fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru"
Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy.



Składniki na siedem kilo wyrobu

0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga)
1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,)
1 kg  wieprzowiny I klasy( szynka,schab)
4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek)
jelita wieprzowe
sól, pieprz
majeranek
cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu)

gorczyca biała
czosnek
możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar
woda


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę.