sobota, 22 sierpnia 2015

zupa z flądry

        zupa z flądry z kwaśną śmietaną
Zupa rybna
Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta,  pożywna zupa, warta jest szerszego uznania.

Składniki dla 4 osób
2-3 flądry
1-2 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
1 por
kawałek korzenia selera
ćwiartka cytryny
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koper

Sposób przygotowania

Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.

omlet ze śliwkami

            pieczony omlet z renklodą

Nie z patelni, a wypieczony w piekarniku, lecz równie pachnący i smaczny.

składniki dla czterech osób
15 śliwek
6 jajek
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
masło do wysmarowania formy




Sposób przygotowania


Jajka wbijamy do miski i rozmącamy trzepaczką. Dodajemy łyżkę cukru, mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

rosół

                                Rosół
Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach.


Składniki 
Danie dla czterech osób


4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu)
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 cebula
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
sól, pieprz czarny
szczypiorek
natka pietruszki
koperek

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz ziołowy.

nalewka z moreli

                           morelowa nalewka

Sierpień to czas kiedy na straganach, pojawiają się nasze krajowe morele. Owoce są niewielkie i urody raczej przeciętnej, lecz kryją w sobie pełnie smaku. 
Umiejętnie traktując dojrzałe owoce, alkoholową zalewą, możemy tę głębię smaku i aromatu wydobyć.

Do wyrobu tej nalewki oprócz owoców, cukru i alkoholu, będziemy potrzebowali jeszcze jednego składnika, a jest nim czas.
Morela jest tym owocem, który bardzo nie lubi kiedy traktuje się go pospiesznie. Tylko duża doza cierpliwości pozwoli nam uzyskać produkt , którym naprawdę będzie się można delektować. 

składniki
1 kg moreli
0,5 l wódki
0,5 l whisky
0,4 kg cukru


sposób wykonania

Drylujemy połowę moreli i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. 

piątek, 21 sierpnia 2015

jabłka zapiekane z jaglaną kaszą

      smażone jabłka zapiekane z jaglaną kasza

Właśnie pojawiły się pierwsze odmiany wczesnych jabłek, a w śród nich papierówki, kiedyś niezwykle popularne. Dzisiaj wyparte już, przez odmiany słodsze i bardziej soczyste.
Jednak do zapiekanej kaszy, cierpki smak poczciwej papierówki pasuje idealnie.

składniki dla czterech osób
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-1,3 jabłek 
2 łyżki cukru brązowego
cynamon
masło do smarowania lub pergamin



Sposób przygotowania


Kaszę  jaglaną pozbawimy gorzkiego posmaku,  mocząc ją w zimnej wodzie  co najmniej  przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie przepłukując. 

polędwiczka ze smażoną pieczarką

   Polędwiczka  ze smażonymi pieczarkami
polędwica ze smażonymi pieczarkami
Prosta a przy tym niezwykle smaczna kompozycja, delikatnej polędwiczki i smażonych grzybów. 

Składniki 
Przepis na cztery osoby


200 g pieczarek
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól,pieprz

dodatkowo do marynaty
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu)

Sposób przygotowania

Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli.

buła drożdżowa

  Drożdżowa buła z waniliową kruszonką
Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem.

Składniki
450 g mąki pszennej
2 jajka
25 g drożdży
50 ml oleju
250 ml mleka
100 g cukru
szczypta soli

dodatkowo do kruszonki
25 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki maki
1 jajko


Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).

ser bundz

                            Ser typu bundz 
Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala.
Ja swój ser robiłem w śród  jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym.
Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych.
Kolejną odstępstwem, jest użycie do wyrobu mleka ze sklepu ( zaprzyjaźniony gospodarz powiedział niezbyt miło, żebym mu w trakcie żniw nie zawracał...).
Tu pragnę zapewnić wszystkich że z mleka świeżego 3,2%, również można zrobić ser. 
Nie będzie co prawda taki sztywny i będzie go wychodziło mniej, ale smak pozostaje ten sam. Tyle wstępu teraz zachęcam wszystkich do lektury a zaraz później do samodzielnego zrobienia sera.

Składniki
4 litry mleka świeżego 3,2 %
200 ml kefiru naturalnego
podpuszczka
sól
50 ml wody

dodatkowo
chusta serowarska 
sito lub durszlak, termometr

Sposób przygotowania

 Mleko wlewamy do garnka,  podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni, dolewamy kefir (jeżeli używamy mleka pasteryzowanego), szczepiąc mleko (50 ml na każdy litr mleka) i zostawiamy na godzinę, pozwalają kefirowym bakteriom na rozmnożenie.

śliwkowa zupa pachnąca piernikiem

     zupa śliwkowa

Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie teraz, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem.

składniki dla czterech osób
1,5 kg śliwek
10 g masła
250 g piernika
80 ml miodu
1 l wody

sposób przygotowania
W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie trzecie pokruszonego piernika (ja piernik upiekłem według tego przepisu, ale można również użyć gotowego, byle  nie miał nadzienia, ani polewy), całość przesmażamy przez dwie minuty a następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

placki z borówką

    Pancakes z borówką amerykańską
pancakes z borówkami
Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko  przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej.

Składniki
Danie dla dwóch osób
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g borówki
4 łyżki wody
ćwiartka cytryny

Sposób przygotowania

W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut.

tabule owocowo orzechowe

  Owocowe tabule z włoskimi orzechami
               
Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia


tabbouleh owocowe z orzechami

Składniki 
Przepis dla czterech osób
200 g kaszy kuskus
1 cytryna
1 gruszka
1 jabłko
1 nektarynka
1 banan
50 g łuskanych włoskich orzechów
2 łyżki miodu
100 ml wody


Sposób przygotowania

Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty.

czwartek, 20 sierpnia 2015

piernik

                         poczciwy piernik

Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej.
składniki
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
4 jajka
8 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao

sposób przygotowania
Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, oraz kakao, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy.

W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i stopionym masłem
Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 45 minut.
 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut.
Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę.


szynka

                         Szynka pieczona
Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
składniki
danie dla 6-8 osób
1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej
 marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

 ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.

 Szynkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). Brytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno.

ryż ze smażonymi jabłkami

     Ryż ze smażonymi jabłkami

Pożywny ryż, przepełniony aromatem smażonych jabłek i cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim amatorom takich dań.

składniki dla trzech osób

1 szklanka ryżu


1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
2 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
cynamon


Sposób przygotowania

Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc).

makaron z suszonymi pomidorami

                          suszone pomidory z makaronem

Raptem dwa dni wcześniej zdążyłem włożyć ususzone pomidory w zalewę ( miały być na zimę), a już dziś je otworzyłem. Nie mogąc się oprzeć pokusie, przygotowania jednego z moich ulubionych dań.

składniki dla czterech osób
400 g makaronu
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy 
1 cebula
20-25 suszonych pomidorów z zalewy ( ja wybrałem zalewę z chilli ale każda inna też jest dobra)
3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
świeża bazylia
sól i ewentualnie pieprz

sposób przygotowania

Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno siekany czosnek, całość mieszając smażymy, dopóki cebula się nie zeszkli.