czwartek, 20 sierpnia 2015

budyń czekoladowy

                      Budyń czekoladowy 
Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i przywołuje, najlepsze wspomnienia dzieciństwa. 

Składniki 

Przepis dla czterech osób
1 l mleka
2 żółtka jajek
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek kakao
3 łyżko mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiej czekolady




Sposób przygotowania

Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy).

środa, 19 sierpnia 2015

ratatuj

                                     aromatyczne ratatuj


Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu.

Składniki dla 4-6 osób
2 bakłażany
2 cukinie
6 pomidorów
2 cebule
4-6 ząbków czosnku
4 papryki
12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
świeża bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru (płaska)
tymianek

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając.

letnia botwinka

letnia botwinka 

Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień.
Składniki


Przepis na cztery osoby
  
3 młode buraki
1 łyżeczka cukru
Duży pęk  botwiny
1,5 litra bulionu  warzywnego 
4-5 młodych ziemniaków
4 jajka
natka pietruszki 
szczypior
sól pieprz
Szczypta kwasku cytrynowego





Sposób przygotowania

Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.

kasza manna z nektarynką

Kasza manna ze smażoną nektarynką

Lekkie danie, które pomimo swej prostoty zachwyca smakiem.

Składniki dla czterech osób


1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
3 nektarynki
1 łyżka masła
ewentualnie
1 łyżki cukru do kaszy



Sposób przygotowania

Nektarynki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na cząstki i wkładamy  do niewielkiego rondla, w którym rozgrzaliśmy już łyżkę masła. Dodajemy owoce i smażymy przez 3-5 minut.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Malinowo-porzeczkowy chłodnik

             Malinowo-porzeczkowy chłodnik
W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy.

Składniki dla czterech osób:
100 g malin
100 g czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody

Sposób przygotowania


Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie  dodajemy wodę. 

bułczane grubasy

Chrupiące bułczane grubasy

Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i  upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza.
Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych.





Składniki na cztery sztuki długości 30 cm


0,6 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 łyżeczka soli




Sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Papryka faszerowana z brokułem

Papryka faszerowana z brokułem

Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ?

Składniki

Przepis dla 4 osób

4 papryki
1 brokuł
250 g pieczarek
2 pomidory
100 g ugotowanego ryżu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
50 g sera pleśniowego typu brie
80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego


Sposób przygotowania




Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.

banan z tortillą

Banan z masłem orzechowym zawinięty w tortillę

Powiedziano kiedyś, że rzeczy najprostsze są najlepsze, i dokładnie tak jest w tym przypadku.


Składniki dla czterech osób
4 placki tortilli
4 niewielkie banany
masło orzechowe, przepis na które znajduje się tutaj
2 łyżki miodu





Sposób przygotowania

Placki tortilli smarujemy warstwą masła orzechowego, zaczynając około dwóch centymetrów od brzegu placka.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

zupa jagodowa

                                  zupa jagodowa


Jest to jedna z nielicznych zup, która podana na stole, znika z talerzy bez dodatkowych zachęceń. Składniki 
Przepis dla czterech osób
0,5 l czarnych jagód
0,5 l mleka
0,5 l wody
3 łyżki cukru waniliowego
sól
ewentualnie kwasek cytrynowy

Dodatkowo
200 g dowolnego makaronu

Sposób przygotowania

Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier.

pomidory w zalewie

                Utrwalanie suszonych pomidorów

Kilka dni temu, wykorzystując piękne słoneczne dni, zacząłem suszyć pomidory, w sposób najbardziej dla nich naturalny. Jest to również sposób najkorzystniejszy, dla utrwalenia ich aromatu i smaku. Dziś chciałbym przekazać, moje ulubione metody przechowywania suszonych pomidorów, przez długie zimowe miesiące.

składniki
suszone pomidory ( dowolna ilość)
świeża bazylia
czosnek
sól gruboziarnista ( u mnie morska)
ziarnka kolorowego pieprzu
Pasta chilli
olej, oliwa




Pomidory z bazylią
Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy oliwą i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku) przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni, następnie ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy na noc.

pierś z kurczaka w picie

                    chlebek pita z piersią kurczaka


Świeża domowa pita a w niej nadzienie z piersi kurczaka i aromatycznych warzyw czy taki posiłek może komuś nie smakować

składniki dla czterech osób
4 pity własnoręcznie(link) upieczone
1 pierś kurczaka
2 niewielkie papryki
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść oliwek
sok z połowy cytryny
pół główki sałaty
4 łyżki oliwy
pieprz, sól

sposób przygotowania
Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

Lane kluski na mleku

Kluski lane na mleku


Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia.
Składniki

Przepis dla 4 osób

3 jajka
6 łyżek mąki
1 gruszka lub inny owoc
1,2 l mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli







Sposób przygotowania



Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli.

niedziela, 16 sierpnia 2015

sernik z brzoskwiniami

Sernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami

Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole.

Składniki


sernik:
150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
200 ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki kakao
25 gr masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
5 płaskich łyżek żelatyny




owocowy wierzch sernika:
7-8 niewielkich brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny( lub galaretka owocowa)
1 szklanka wody
dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 24 cm


Sposób przygotowania


Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, dodajemy  kakao i masło, a następnie dalej mieszając ucieramy na jednorodną masę.

masło orzechowe

                             Masło orzechowe

Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni amerykańskiej, jego prostą recepturę z łatwością możemy odtworzyć we własnej kuchni. Można oczywiście prawie w każdym sklepie, nabyć słoik gotowego masła, lecz ( przynajmniej w moim wypadku) jeden rzut oka na skład oferowanego produktu (i nie mam tu ma myśli żadnego konkretnego producenta), wystarczy abym zrezygnował z zakupu.
Jeżeli mamy ochotę poczuć oryginalny smak orzechowego masła, a przy okazji zrezygnujemy z dodania, tak jak ma to miejsce w produkcji przemysłowej, utwardzonego oleju (wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy", które są dodawane w oferowanych w handlu produktach) który zastąpimy miodem, to nie dość że produkt będzie smaczniejszy, ale również i zdrowszy. 
Możliwości komponowania dodatków naprawdę jest wiele, jednak za pierwszym razem proponuję wykonać wersję z miodem, a dopiero później eksperymentować dalej, wedle własnego upodobania.

składniki
250 g orzeszków arachidowych w łupinach lub 200 g oczyszczonych
szczypta soli
3-4 łyżki miodu



Sposób przygotowania
Orzeszki obieramy z łupin i z brązowej skórki, przesypujemy je na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu.

Twaróg domowy

                                                     Twaróg domowy

Wiele razy słyszałem teorie głoszącą, że twaróg można zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić.
Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. Rolnik  utrzymuje się ze sprzedaży własnych płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy, na dostarczanie swoich wyrobów  stałym odbiorcom. Takim stałym odbiorca jest z reguły mleczarnia, i proszę mi wierzyć że oddając mleko do skupu, chłop nie będzie się bawił (nawet nie ma fizycznie takiej możliwości)  w odlewanie komuś trzech czy pięciu litrów mleka .
Sam robiąc sery dojrzewające muszę się umawiać ze znajomym rolnikiem kilka dni wcześniej na odbiór mleka i jest to z reguły 30 albo więcej litrów. Kiedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię.

Składniki:
3 litry mleka 2%
300 ml kefiru naturalnego








ponadto:
chusta serowarska, lub płótno
spore sito albo durszlak
garnek z przykrywką






sposób wykonania:
Do garnka wlewamy trzy litry mleka i dodajemy 300 ml naturalnego kefiru, ( 100 ml kefiru na każdy litr mleka) następnie całość mieszamy drewnianą łyżką,  nakrywamy przykrywką i zastawiamy w ciepłym miejscu na trzy dni , pamiętając aby każdego dnia przynajmniej raz dziennie przemieszać mleko.