wtorek, 6 grudnia 2016

awokado w grillowanej tortilli

tortilla z awokado 



Przygotowanie tego posiłku   zajmuję dosłownie chwilą, w dodatku jest nie tylko sycące i smaczne ale również bardzo zdrowe.

składniki


4 tortille
2 dojrzałe awokado
sok z 1/4 cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta bazylii
4 liście sałaty
garść nasion słonecznika
3 łyżki oliwy
pieprz, sól






sposób przygotowania


Na patelni prażymy nasiona słonecznika
 Awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki i wkładamy do miski.
 Następnie do miski, dodajemy nasiona słonecznika, bazylię, sok z cytryny, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz pieprz i sól, 
Następnie całość mieszamy (blenderem lub widelcem) na jednolitą masę .
Pastą z awokado smarujemy tortille, na wierzch układamy liść salaty, po czym rolujemy placek.
Teraz  grilla smarujemy łyżką oliwy i układamy na nim tortille, grillując z obu stron przez kilka minut ( ja użyłem do tego elektrycznego grilla, ale możemy tortille również ułożyć na dużej patelni).
Podajemy razem z odrobiną naturalnego jogurtu.








2 komentarze:

  1. Uwielbiam awokado w każdej postaci. pyszne tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pije koktajl mocy z avoccado, jem guacamole ale tortilli jeszcze nie jadłem z avocado.

    OdpowiedzUsuń