czwartek, 15 grudnia 2016

karp z szarej galarecie

        karp w galarecie



Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz.
Powód dla którego to robię jest banalne prosty.
Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek  dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu i to bez względu na porę roku.
Korzystam więc z tego, iż zapobiegliwi handlowcy dostarczyli już do wielu sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś.

składniki 




karp o wadze około dwóch kilo
4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 kg cebuli
3-4 łyżeczki żelatyny
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól



sposób przygotowania

Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób )

Filety z karpia znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc).

Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz.

Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, do wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy  na  małym  ogniu przez trzydzieści minut (tak aby płyn tylko „mrugał”). 


Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy do niego filety karpia, pokrojone wcześniej w  nieduże kawałki.

Karpia gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez dwadzieścia minut.
Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru, odkładając je na półmisek.



Następnie  do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy.
Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki karpia, pokrywając je tężejącą galaretką.

Rybę wstawiamy  do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) a później podajemy.

2 komentarze:

  1. Karp na wigilii to obowiązkowa pozycja lecz nigdy nie przyrządzałam go w taki sposób. Lepiej kupić filety czy całą rybę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego by zrobić galaretę potrzebujemy głowy i kręgosłupa, więc karb powinien być cały :)

      Usuń