poniedziałek, 19 grudnia 2016

śledź ze smażoną cebulą

                          śledzie




Chyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi.
Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę
składniki 


500 g filetów śledziowych z solnej zalewy
3 cebule
1,5 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
5 łyżek wody
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
6 łyżek oleju

sól, pieprz


sposób przygotowania



 Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli).
Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty.


Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość.

Płuczemy filety śledziowe.

Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli i koncentratu.

Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe.







1 komentarz: