wtorek, 27 grudnia 2016

delikatny puszysty sernik

Sernik 



Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty  sernik.
 O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek.



składniki


kruche ciasto ( spód i wierzch)

350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1 żółtko

masa sernikowa

1 kg  dobrego sera twarogowego z wiaderka
250 g mascarpone
1,5 szklanki cukru
5 białek jaj
8 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g  masła 
2-3 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki rodzynek




sposób przygotowania


Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, następnie dodajemy  masło i siekając nożem łączymy na jednorodną masę.
Teraz do mąki i masła dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko i całość wyrabiamy na gładkie ciasto, po czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki.



Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i  wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem).

Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.
 Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie 
do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz  masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas intensywnie mieszając)


Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy,  dodając  mąkę  ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie)


Masę  przekładamy do tortownicy, wierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 50 minut. Następnie  zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 25-35 minut. 
Upieczone ciasto całkowicie studzimy, a następnie dzielimy na porcje i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz