poniedziałek, 11 lipca 2016

cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą

faszerowane cukinie

Taki lekki warzywny posiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem.


składniki dla czterech osób

4 średnie cukinie
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
1 opakowanie camemberta 
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 pomidory
6 łyżek oliwy 
sól, pieprz

dodatkowo 
natka pietruszki, świeża bazylia lub szczypior


sposób przygotowania

Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, oraz pieczarki pokrojone w plastry, smażąc całość na dużym ogniu przez 10 minut.
Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut. 

Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut.

Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. 
Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej cukinii układamy plastry sera camembert

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, lub bazylią czy też szczypiorkiem i podajemy.



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Ja też czasami mięsem mielonym faszeruję cukinię.

    OdpowiedzUsuń