czwartek, 28 stycznia 2016

zimowa kartoflanka

                                       kartoflanka


Dziś chcę przedstawić przepis na pożywną zupę która nie tylko rozgrzeje nas w zimowe popołudnie, ale urzeknie nas również aromatem majeranku i słodkim śmietanowym smakiem.

składniki dla czterech osób

bulion wołowy
0,5 kg goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny)
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
1 marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera 
szczypta lubczyku
 sól, pieprz


składniki na zupę

4 spore ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 korzenia selera
2 ząbki czosnki
2 łyżki masła
1 łyżka maggi domowego, zrobionego na przykład według tego przepisu
150 ml słodkiej śmietany 18 %
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego

sposób przygotowania

Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie).



Kiedy bulion będzie gotowy  obieramy marchew, ziemniaki, selera oraz pietruszkę.
Obraną pietruszkę i marchew kroimy  w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę.

W garnku rozgrzewamy  masło, wrzucamy  na nie  pokrojone warzywa, smażymy przez pięć minut, na koniec dodając drobno posiekane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
Teraz do warzyw dodajemy przecedzony ( najlepiej przez durszlak) wołowy bulion, całość delikatnie solimy, pieprzymy ( pamiętając że bulion był już wcześniej przyprawiony) i gotujemy  przez dalsze 10-15 minut.

Zupę doprawiamy słodką śmietaną i maggi, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek gotujemy  jeszcze przez minutę, a następnie podajemy ewentualnie dodając do każdej porcji kawałek mięsa z bulionu.

2 komentarze:

  1. Zupa wyszła naprawdę spoko, ale jest lepsza bez majeranku ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię zupy ale kartoflanki jeszcze nigdy nie gotowałam a przepis mi się bardzo przyda

    ------------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń