czwartek, 20 sierpnia 2015

szynka

                         Szynka pieczona
Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
składniki
danie dla 6-8 osób
1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej
 marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej
szczypta pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

 ząbki czosnku obieramy z łupin, miażdżymy( nożem lub w prasce ) i wkładamy do sporej miski razem z pozostałymi składnikami marynaty całość mieszamy.

 Szynkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). Brytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno.

ryż ze smażonymi jabłkami

     Ryż ze smażonymi jabłkami

Pożywny ryż, przepełniony aromatem smażonych jabłek i cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim amatorom takich dań.

składniki dla trzech osób

1 szklanka ryżu


1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
2 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
cynamon


Sposób przygotowania

Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc).

makaron z suszonymi pomidorami

                          suszone pomidory z makaronem

Raptem dwa dni wcześniej zdążyłem włożyć ususzone pomidory w zalewę ( miały być na zimę), a już dziś je otworzyłem. Nie mogąc się oprzeć pokusie, przygotowania jednego z moich ulubionych dań.

składniki dla czterech osób
400 g makaronu
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy 
1 cebula
20-25 suszonych pomidorów z zalewy ( ja wybrałem zalewę z chilli ale każda inna też jest dobra)
3 łyżki oleju z zalewy pomidorów
świeża bazylia
sól i ewentualnie pieprz

sposób przygotowania

Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno siekany czosnek, całość mieszając smażymy, dopóki cebula się nie zeszkli.

budyń czekoladowy

                      Budyń czekoladowy 
Budyń ten, wprawia mnie zawsze w znakomity nastrój i przywołuje, najlepsze wspomnienia dzieciństwa. 

Składniki 

Przepis dla czterech osób
1 l mleka
2 żółtka jajek
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek kakao
3 łyżko mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiej czekolady




Sposób przygotowania

Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy).

środa, 19 sierpnia 2015

ratatuj

                                     aromatyczne ratatuj


Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu.

Składniki dla 4-6 osób
2 bakłażany
2 cukinie
6 pomidorów
2 cebule
4-6 ząbków czosnku
4 papryki
12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
świeża bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru (płaska)
tymianek

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając.

letnia botwinka

letnia botwinka 

Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień.
Składniki


Przepis na cztery osoby
  
3 młode buraki
1 łyżeczka cukru
Duży pęk  botwiny
1,5 litra bulionu  warzywnego 
4-5 młodych ziemniaków
4 jajka
natka pietruszki 
szczypior
sól pieprz
Szczypta kwasku cytrynowego





Sposób przygotowania

Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.

kasza manna z nektarynką

Kasza manna ze smażoną nektarynką

Lekkie danie, które pomimo swej prostoty zachwyca smakiem.

Składniki dla czterech osób


1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
3 nektarynki
1 łyżka masła
ewentualnie
1 łyżki cukru do kaszy



Sposób przygotowania

Nektarynki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na cząstki i wkładamy  do niewielkiego rondla, w którym rozgrzaliśmy już łyżkę masła. Dodajemy owoce i smażymy przez 3-5 minut.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Malinowo-porzeczkowy chłodnik

             Malinowo-porzeczkowy chłodnik
W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy.

Składniki dla czterech osób:
100 g malin
100 g czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody

Sposób przygotowania


Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie  dodajemy wodę. 

bułczane grubasy

Chrupiące bułczane grubasy

Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i  upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza.
Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych.





Składniki na cztery sztuki długości 30 cm


0,6 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
25 g drożdży
1 łyżeczka soli




Sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

Papryka faszerowana z brokułem

Papryka faszerowana z brokułem

Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ?

Składniki

Przepis dla 4 osób

4 papryki
1 brokuł
250 g pieczarek
2 pomidory
100 g ugotowanego ryżu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
50 g sera pleśniowego typu brie
80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego


Sposób przygotowania




Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.

banan z tortillą

Banan z masłem orzechowym zawinięty w tortillę

Powiedziano kiedyś, że rzeczy najprostsze są najlepsze, i dokładnie tak jest w tym przypadku.


Składniki dla czterech osób
4 placki tortilli
4 niewielkie banany
masło orzechowe, przepis na które znajduje się tutaj
2 łyżki miodu





Sposób przygotowania

Placki tortilli smarujemy warstwą masła orzechowego, zaczynając około dwóch centymetrów od brzegu placka.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

zupa jagodowa

                                  zupa jagodowa


Jest to jedna z nielicznych zup, która podana na stole, znika z talerzy bez dodatkowych zachęceń. Składniki 
Przepis dla czterech osób
0,5 l czarnych jagód
0,5 l mleka
0,5 l wody
3 łyżki cukru waniliowego
sól
ewentualnie kwasek cytrynowy

Dodatkowo
200 g dowolnego makaronu

Sposób przygotowania

Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier.

pomidory w zalewie

                Utrwalanie suszonych pomidorów

Kilka dni temu, wykorzystując piękne słoneczne dni, zacząłem suszyć pomidory, w sposób najbardziej dla nich naturalny. Jest to również sposób najkorzystniejszy, dla utrwalenia ich aromatu i smaku. Dziś chciałbym przekazać, moje ulubione metody przechowywania suszonych pomidorów, przez długie zimowe miesiące.

składniki
suszone pomidory ( dowolna ilość)
świeża bazylia
czosnek
sól gruboziarnista ( u mnie morska)
ziarnka kolorowego pieprzu
Pasta chilli
olej, oliwa




Pomidory z bazylią
Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy oliwą i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku) przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni, następnie ustawiamy słoiki do góry dnem i zostawiamy na noc.

pierś z kurczaka w picie

                    chlebek pita z piersią kurczaka


Świeża domowa pita a w niej nadzienie z piersi kurczaka i aromatycznych warzyw czy taki posiłek może komuś nie smakować

składniki dla czterech osób
4 pity własnoręcznie(link) upieczone
1 pierś kurczaka
2 niewielkie papryki
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść oliwek
sok z połowy cytryny
pół główki sałaty
4 łyżki oliwy
pieprz, sól

sposób przygotowania
Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

Lane kluski na mleku

Kluski lane na mleku


Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia.
Składniki

Przepis dla 4 osób

3 jajka
6 łyżek mąki
1 gruszka lub inny owoc
1,2 l mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli







Sposób przygotowania



Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli.