Taki lekki warzywny posiłek da nam w letnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem.
składniki dla czterech osób
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
1 opakowanie camemberta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka zielona
2 pomidory
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
dodatkowo
sól, pieprz
dodatkowo
natka pietruszki, świeża bazylia lub szczypior
sposób przygotowania
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, oraz pieczarki pokrojone w plastry, smażąc całość na dużym ogniu przez 10 minut.
Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, oraz pieczarki pokrojone w plastry, smażąc całość na dużym ogniu przez 10 minut.
Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.
Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut.
Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut.
Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej cukinii układamy plastry sera camembert
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, lub bazylią czy też szczypiorkiem i podajemy.
Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej cukinii układamy plastry sera camembert
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki, lub bazylią czy też szczypiorkiem i podajemy.