piątek, 22 kwietnia 2016

domowe moskaliki

                                       moskaliki



Będąc ostatnio w rybackim porcie wprost nie mogłem się powstrzymać, od zakupu solidnej partii naszego  niewielkiego bałtyckiego śledzia.

Osobiście uważam ze śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi
Oczywiście sposobów na sporządzenie  potraw z tej ryby jest wiele,  ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki.


składniki
1,5-2 kg świeżych śledzi
sól








zalewa 

2,5 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
4-6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 duża cebula


sposób przygotowania

Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), przekładamy  naczynia  zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez trzy, cztery godziny.


Teraz, do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy.



Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć tylko przy ściankach słoika). 


 Słoiki zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

Po tygodniu nasze śledzie są gotowe.

2 komentarze:

  1. Mirek tutaj. Witaj. Moje są miękkie i się rozwalaja. Co robię nie tak? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej marynata której użyłeś nie była dostatecznie wystudzona, wtedy ryba mięknie i " kruszy się" :)

      Usuń