środa, 8 czerwca 2016

potrawka cielęca z zielonym groszkiem

                  potrawka cielęca z groszkiem 


Delikatny smak cielęciny w połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką śmietana to sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad

składniki dla czterech osób

600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki)
2 niewielkie cebule
pół pora
kawałek selera
200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego)
1 czerwona papryka
50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki 
1 łyżka czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz


sposób przygotowania


Cielęcinę kroimy w drobną kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy  je pieprzem, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, cztery godziny.

Do  dużego rondla (o grubym dnie i z przykrywką) wkładamy dwie łyżki smalcu, dodajemy łyżkę słodkiej papryki ( przy dodawaniu papryki tłuszcz nie może być zbyt gorący ponieważ papryka się spali), mieszamy i zwiększamy ogień, a następnie z każdej strony obsmażany kawałki cielęciny ( wcześniej wyjętą z lodówki i oproszoną łyżką mąki)
Przesmażone mięso wyjmujemy z rondla ( przekładając je do miski).

Teraz do rondla wkładamy masło, oliwę i szklimy pokrojoną w drobną kostkę  cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy  drobno posiekany czosnek,  pokrojonego w kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso.
Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę i zielony groszek.
Przyprawiamy ostrą papryką, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne dziesięć minut.

Do potrawki  dodajemy słodką śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i po ponownym zagotowaniu podajemy z kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami.

piątek, 27 maja 2016

dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Co prawda nie jest to typowy wyrób, który przygotowuję na zimę i raczej służy do bieżącej konsumpcji.Wykorzystując okazję iż sezon na truskawki właśnie się zaczął, przygotowałem słuszną porcję tego smakowitego przetworu. 



składniki

1 kg truskawek
100 g gorzkiej czekolady
250 g cukru
Żel fix w ilości na 1 kg owoców











sposób przygotowania


Truskawki myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady.

Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin.
 Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników lub gofrów.



piątek, 20 maja 2016

udziec indyczy pieczony z nadzieniem z suszonych pomidorów

                                       pieczony indyczy udziec


Udziec indyczy faszerowany  suszonymi pomidorami to propozycja dania która, mam taką nadzieję, wielu przypadnie do gustu.

składniki dla 6 osób


1,5 kg udźca z indyka
6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy.
1/2 pęczka natki pietruszki

marynata
2 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki domowego maggi
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta lubczyku
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli
szczypta imbiru
szczypta pieprzy ziołowego
szczypta czosnku niedźwiedziego
szczypta papryki słodkiej 
sól, pieprz czarny



sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. 

Następnie wyjęty z lodówki udziec układamy na desce i na jego wewnętrznej stronie kładziemy pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (mięsa nie należy niczym przykrywać).
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 40 minut.


Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.

czwartek, 19 maja 2016

pieczony maślany szczupakowy sandwicz

               pieczony maślany szczupak 


Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek.


składniki na danie dla czterech osób

800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry)
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok  z jednej cytryny
4 łyżki masła
sól, pieprz

dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia




sposób przygotowania


Szczupaka filetujemy ( na przykład w ten sposób ), oprószamy go solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.


Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła).
Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła).
Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę) i całość wkładamy do piekarnika

Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni.

Szczupaka dzielimy na porcje i podajemy z ryżem, surówką, lub innymi ulubionymi dodatkami.




środa, 18 maja 2016

całkiem inny śledź po cygańsku

               śledzie w cygańskim sosie



Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby.




składniki


300 g filetów śledziowych z solnej zalewy
1 cebula
1 niewielki por
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
6 łyżek dobrego oleju
szczypta pieprzu i soli
1/3 pęczka natki pietruszki

marynata 

1 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 liści laurowych
2-3 ziaren pieprzu
3-4 ziaren ziela angielskiego



sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli.
Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy.

Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty.

Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy.
Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora.
Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentratmusztardę, miód, całość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty.

Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki  i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy przestudzoną zawartość z patelni, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Teraz całość mieszamy i misę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  sześć godzin ( najlepiej zostawić śledzie w lodówce na całą noc).

Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze i podajemy.

sobota, 14 maja 2016

łopatka

                           łopatka pieczona


Chyba wszyscy lubimy soczyste mięsne pieczenie, dlatego dziś przedstawię przepis na pieczoną łopatkę.
O ile wszyscy przywykliśmy do tego że pieczemy szynki, schaby, czy karkówki to większość podchodzi do łopatki dosyć podejrzliwie.
Moim zdaniem całkowicie niesłusznie ponieważ pieczeń z ładnie wykrojonej wieprzowej łopatki, delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z
pewnością przypadnie do gustu domownikom.
składniki na danie dla 6-8 osób
1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej
 marynata
duża szczypta majeranku
duża szczypta lubczyku
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

 Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość dokładnie mieszamy.

Łopatkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). 
Następnego dnia brytfankę smarujemy  smalcem (lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną łopatkę i wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc przez 30 minut.
Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc mięso dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  pieczeń w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) . 
Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa.

środa, 11 maja 2016

konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim

śledzie w sosie kaukaskim

Ostatnia wizyta w  porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana.
Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie pełne cennych składników, dostarczy wszystkim smakoszom również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. 


składniki 

600-700 g oczyszczonych tuszek ze śledzia
1 cebula
1 papryka ( u mnie żółta)
1 mała papryczka chilli
1 puszka pomidorów ( lub świeże obrane ze skórki)
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
sok  z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy 
sól



sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. 

Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.

Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika).

Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze  80-90 stopni.

Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe.

Tak przygotowane ryby możemy przechowywać przez kilka miesięcy.




wtorek, 10 maja 2016

długo pieczona pierś z gęsi

  długo pieczona pierś z gęsi





Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo.
Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę.
Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek do kanapek.

składniki 


1,5 kg piersi gęsiej bez kości

sól kamienna  30 g
cukier brązowy 7 g
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 2 szt
gorczyca biała płaska łyżeczka
kolendra 3 ziarna
pieprz czarny 3 ziarna
czosnek suszony płaska łyżeczka  


sposób wykonania

Pierś z gęsi myjemy, wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób.

Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso. 


Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny ( ja peklowałem mięso 48 godzin),  pamiętając o tym aby co 12 godzin przełożyć mięso.

Zapeklowaną pierś wyjmujemy z kamionki, układamy na ruszcie ( zapewni jej to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 70 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut.
Następnie zwiększamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut.
Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pierś do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe.


poniedziałek, 9 maja 2016

malinowy sernik bez pieczenia


sernik malinowy

Przez kilka ostatnich dni pogoda była dla nas łaskawa, dlatego dziś przygotowałem deser który przypomina mi letnie upały ( które mam nadzieje już niebawem nadejdą).



składniki



1 kg twarogu  z wiaderka
700 g malin ( o tej porze roku mrożonych)
2/3 szklanki cukru
7  łyżek żelatyny
2 szklanki wody









sposób przygotowania



Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową
Maliny wkładamy do rondla ( kilkanaście sztuk odkładamy do dekoracji)  dodajemy cukier i gotujemy przez pięć minut.

Następnie odlewamy z rondla jedną trzecia soku ( starając się aby nie było w nich cząstek owoców) a do pozostałej części dodajemy pięć łyżek żelatyny i całość mieszamy (aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny).
 Następnie syrop studzimy, łączymy z twarogiem i całość przelewamy do tortownicy  wstawiając do lodówki na około 2 godziny.
W tym czasie do rondla wlewamy resztę soku, dodajemy do niego dwie szklanki wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy dwie łyżki żelatyny, dokładnie mieszając.
Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy pozostałymi malinami i znów wkładamy do lodówki.
Po kilku godzinach ( najlepiej zostawić sernik na noc w lodówce, ja niestety nie doczekałem) sernik kroimy rozkładamy  na talerze i podajemy.

niedziela, 8 maja 2016

paluszki kraba w sałatce z ananasem

sałatka z krabem i ananasem


Kompozycja kilku prostych składników daje nam   posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.

składniki dla czterech osób


1 dojrzały owoc ananasa
1 szklanka ryżu
155 g kukurydzy konserwowej
250 g paluszków krabowych
4 jajka
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz


sposób przygotowania

Gotujemy jajka na twardo, a ryż na sypko.

Paluszki kroimy na kawałki centymetrowej długości, na  sicie płuczemy i odcedzamy   kukurydzę,  następnie składniki wrzucamy  do miski razem z przestudzonym ryżem. 
Teraz dokładamy drobno pokrojone jajka i całość dokładnie mieszamy.

Obieramy ananasa ( najlepiej użyć do tego dużego noża z ząbkami), wykrajamy z niego zdrewniały środek  i kroimy owoc w centymetrową kostkę. 

W niewielkiej misie mieszamy jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą oraz pieprzem.

Do  ryżu i paluszków dodajemy ananasa oraz sos, całość mieszamy, odstawiamy na pięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe.




środa, 27 kwietnia 2016

filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie

                    pieczony szczupak 

Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli. 


składniki na danie dla czterech osób

800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry)
1 cebula
1 papryka słodka
1 mała papryczka chilli
5 pomidorów ( lub jedna puszka)
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok  z jednej cytryny
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy 
sól



sposób przygotowania


Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut. 

Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.

Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika

Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni.

Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.



wtorek, 26 kwietnia 2016

wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim

dorszowe wątróbki
Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy nam również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. 


składniki 

300 g wątróbki z dorsza
1 cebula
1 papryka ( u mnie żółta)
1 mała papryczka chilli
 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok  z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy 
sól



sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. 

Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.

Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika).

Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut w temperaturze  80-90 stopni.

Następnie słoiki odstawiamy na dzień i gotowe
Wątróbki podajemy z ulubionym pieczywem,  posypując je  posiekaną natką pietruszki, 

Tak przygotowane wątróbki możemy przechowywać przez kilka miesięcy.