niedziela, 8 maja 2016

paluszki kraba w sałatce z ananasem

sałatka z krabem i ananasem


Kompozycja kilku prostych składników daje nam   posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.

składniki dla czterech osób


1 dojrzały owoc ananasa
1 szklanka ryżu
155 g kukurydzy konserwowej
250 g paluszków krabowych
4 jajka
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz


sposób przygotowania

Gotujemy jajka na twardo, a ryż na sypko.

Paluszki kroimy na kawałki centymetrowej długości, na  sicie płuczemy i odcedzamy   kukurydzę,  następnie składniki wrzucamy  do miski razem z przestudzonym ryżem. 
Teraz dokładamy drobno pokrojone jajka i całość dokładnie mieszamy.

Obieramy ananasa ( najlepiej użyć do tego dużego noża z ząbkami), wykrajamy z niego zdrewniały środek  i kroimy owoc w centymetrową kostkę. 

W niewielkiej misie mieszamy jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą oraz pieprzem.

Do  ryżu i paluszków dodajemy ananasa oraz sos, całość mieszamy, odstawiamy na pięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz