czwartek, 10 grudnia 2015

orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami

          chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami


O zaletach mąki orkiszowej, napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć.
Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów.


sposób wypieku dwóch bochenków
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
6 łyżek aktywnego zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek
2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
10-12 suszonych pomidorów z zalewy
80 ml oleju z zalewy spod suszonych pomidorów
woda
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka soli


sposób wykonania

Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy sześć łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin.

Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól. 


Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. 
Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować).
Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek.
Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek.
Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu.
Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie)

Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i odstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika.


W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut.

Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia, na kilka godzin, ponieważ ciepły bochenek podczas krojenia będzie się kruszył a nóż podczas krojenia, będzie "klei" się do chleba.


środa, 9 grudnia 2015

śniadaniowa pasta jajeczna

                             pasta jajeczna

Prosta do przyrządzenia, jajeczna pasta z pewnością urozmaici każde śniadanie i nada posiłkowi nowy, niepowtarzalny smak.

składniki dla czterech osób
5 jajek
1/2 pęczka szczypioru z dymką
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 
Szczypior, razem z dymką drobno siekamy, jajka kroimy w drobną kostkę, siekamy również natkę pietruszki.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy do nich po łyżce oleju, jogurtu, oraz majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy, dokładnie łącząc składniki.
Pastę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy jako dodatek do pieczywa.

szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka

                            szczupak mazurski

Chociaż  od dnia w którym to po raz pierwszy, spróbowałem tego dania minęło już wiele lat.
To niezwykły smak tej delikatnej potrawy, ciągle tkwi w zakamarkach mej pamięci.
Przepis jest prosty, akurat taki jaki można spotkać w domach ludzi którzy ryby spożywają prawie co dzień i wiedzą że przy przyrządzaniu dań z ryb, mniej znaczy lepiej ( oczywiście chodzi o ilość przypraw, a nie o ilość ryby).
Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej skromnej osoby).



składniki dla czterech osób


na marynatę
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego








do przyrządzenia szczupaka


1 szczupak o wadze ponad kilogram
2 cebule
1/2 szklanki dobrego oleju
grubo mielony czarny pieprz

ponadto ( te składniki nie występowały w pierwotnym przepisie)
szczypta posiekanej papryczki chili 
kilka plastrów cytryny



sposób przygotowania

Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a następnie marynatę studzimy.

W tym czasie szczupaka dokładnie myjemy, filetujemy ( na przykład w ten sposób ) i zdejmujemy z niego  skórę.


Kawałki fileta wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
Po dwóch dniach rybę wyjmujemy z zalewy.
Na dnie niewielkiej  miski układamy cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili.
Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą.

Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dzień ( najlepiej odstawić rybę na dwa dni).
Gotowego szczupaka wyjmujemy z lodówki, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny, szczyptą posiekanego szczypiorku i  podajemy.

wtorek, 8 grudnia 2015

wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem

                             kawior po wileńsku


Wielokrotnie spotykamy na sklepowych półkach niewielkie słoiczki, które niesłychanie nęcą nas swoją zawartością, lecz jeszcze skuteczniej odstraszają nas ceną.
Z kolei nawet wtedy, kiedy zdarzy nam się nabyć całą rybę z ikrą, to z reguły nie mamy pomysłu jak taki produkt  wykorzystać i ikra ląduje  w koszu.
Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu.
Przepis jest w mej rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona  metoda, według której wykonywano kawior z takich ryb jak pstrąg, troć, łosoś, jesiotr, głowacica, sandacz, dorsz, karp, czy szczupak.
Właśnie z ikry szczupaka, wykonam kawior pokazany w dzisiejszym przepisie.

składniki
rybia ikra 
sól
oliwa







sposób wykonania

Ikrę ze szczupaka ( nie usuwamy błon) płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną osoloną wodą ( do litr wody należy dodać cztery stołowe łyżki soli).
Całość zostawiamy na dwa dni w chłodnym miejscu.


Następnie wyjmujemy ikrę z solanki, ważymy, wkładamy do sporego garnka i zasypujemy solą w ilości dziesięciokrotnie większej niż waga ikry.
Garnek zostawiamy w chłodnym miejscu przez kolejne dwa dni.

Po dwóch dniach wyjmujemy ikrę z soli, układamy na czystym płótnie i delikatnie obieramy ( rękoma ) z błon, przebierając rybie ziarenka.
Oczyszczoną ikrę układamy-osuszamy na płótnie ( materiał pod ikrą nie nie może być mokry).
Następnie ikrę wkładamy do słoiczków. 
Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu).



orkiszowa kasza w pożywnej sałatce z kurczakiem, suszonymi pomidorami, papryką...

             sałatka z kaszą orkiszową



Zdrowe składniki, łatwość wykonania, oraz wyborny smak powodują, że sałatka ta powinna jak najczęściej gościć w naszej kuchni.
Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni.


składniki dla czterech osób
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
250 g piersi z kurczaka
1 bakłażan
1 papryka czerwona
7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz

sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez  piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę.

W tym czasie myjemy mięso i warzywa.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.


Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana  smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).

Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy  do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.

poniedziałek, 7 grudnia 2015

ciasteczka maślane z czekoladą i płatkami jęczmiennymi

                               ciasteczka maślane z płatkami


Ciastka te stanowią połączenie wybornego smaku i zdrowych, naturalnych składników.
Czy można sobie wyobrazić lepszy deser?.


składniki

1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków ( u mnie jęczmiennych)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłem gorzkiej)
duża garść rodzynek
szczypta soli


sposób wykonania

Do  misy wsypujemy mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki, sól i mieszamy składniki ze sobą.


Teraz dodajemy stopione masło,oraz jajko, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, następnie formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Następnie na desce kładziemy połowę tabliczki czekolady i siekamy ją nożem na drobne kawałki.
Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości śliwki.
Każdy z kawałków ciasta układamy na czekoladzie, przyciskając je dłonią do pokruszonej czekolady i wciskając ją w ciasto.

Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze ( czekoladą ku górze), a następnie blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez piętnaście minut.

Wyjęte ciastka studzimy i podajemy.



zupa ze szczupakiem smażonym na maśle

                                            zupa ze szczupakiem



Ta zupa,  często gości na moim stole, a dzieje się tak z dwóch powodów.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.


składniki dla czterech osób


na zupę 


cały szczupak o wadze około kilograma
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 ziemniaki
5 łyżek oliwy
1 papryka czerwona
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól,pieprz
natka pietruszki



na sporządzenie rybnego wywaru

gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb)

4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól



sposób przygotowania


Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ).
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.

Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając  warzywa ( cebule, marchew, seler)  i przyprawy.

Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie  przez dwadzieścia minut. 
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.

(Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru)

Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc. 
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty.

Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez  dziesięć minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.

Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia. 

Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.











piątek, 4 grudnia 2015

orkiszowe kokosanki z bananem

                                      kokosowe ciasteczka

W te krótkie, pochmurne dni, nic tak dobrze nie poprawia nastroju, jak słodka przekąska.
A nasz humor będzie jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników. 


składniki
2 banany
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki cukru waniliowego




sposób wykonania

Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wkładamy obrane ze skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę.

Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi  składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta.


Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 12-15 minut.

Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków  i podajemy.




sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

                  sałatka z makaronem


Prosta i pożywna sałatka, która nie tylko zaspokoi nasz apetyt, ale będzie również sporym zastrzykiem cennych witamin.


składniki dla czterech osób



1 szklanka makaronu ( ok 200 g)
60 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak)
6-8 kawałków suszonych pomidorów z olejowej zalewy
1 ogórek
1 łyżka masła
1 papryka czerwona
2 łyżki majonezu
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz


sposób przygotowania


W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ).

W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła.
Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy pokrojoną w paski paprykę i całość smażymy dalsze dwie, trzy minuty.

Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy do niego przesmażonego kurczaka i paprykę, oraz pokrojone w cząstki pomidory z zalewy i  pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry).

Całość  mieszamy na koniec dodając posiekany szczypior,  jogurt naturalny, majonez i przyprawiając  solą, oraz pieprzem.


Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce ( na co najmniej godzinę), a następnie rozkładamy na talerze i podajemy




czwartek, 3 grudnia 2015

energetyczna sałatka z awokado

                      sałatka z awokado

W smaku tej sałatki możemy odnaleźć wspomnienie minionego lata.
Tym bardziej warto ją sporządzić w te chmurne jesienne dni, po pierwsze aby poprawić sobie humor, a po wtóre by wzmocnić własny organizm solidną porcją witamin.


składniki dla trzech osób



1 dojrzały owoc awokado
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
garść oliwek
4 łyżki oliwy
pół pęczka szczypiorku
sok z ćwiartki cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz


sposób przygotowania


Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry.

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy go do sporej misy,  dokładamy do niego pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.

W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu.

Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki.




gulasz węgierski z wieprzowej szynki

                        gulasz węgierski

Dziś chciałem przestawić jeden z madziarskich przepisów na gulasz.
Potrawa przygotowana z mięsa wieprzowego, będzie smażona na smalcu, bowiem ten dodatek znacząco wpływa na jakość i smak dania.
Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka.
Nic tylko siadać i zajadać.

składniki dla czterech osób


650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki
2 papryki czerwone
słoik pomidorów (0,6 litra)
2 cebule
3-4 ząbki czosnki
4 łyżki smalcu
2 łyżki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki


sposób przygotowania
Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu.

Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty.
Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski.
Teraz do garnka dodajemy kolejne dwie łyżki smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wieprzowe mięso.

Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut.


Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem.

Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście minut.
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem, kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami.

środa, 2 grudnia 2015

obsuszany peklowany boczek

                                     suszony boczek


Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin.
O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia.
Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że całą prace wykonuje za nas czas, my musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać.


składniki
2-3 kg połaci wieprzowego, niezbyt tłustego, boczku

mieszanka peklująca na kilogram mięsa
25 g soli
3 g saletry
6 g cukru ( ja używam brązowego)
4 ziarna czarnego pieprzu 
szczypta gorczycy białej
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta suszonego czosnku

dodatkowo dwie łyżki smalcu, sznurek

sposób wykonania
Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, czosnek, oraz majeranek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.

Z połaci wieprzowej usuwamy skórę i wykrajamy foremne boczki,o masie około pół kilograma .
Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane).
Zasypujemy boczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso. 

Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć boczki.

Po sześciu dniach wyciągamy mięso z peklówki i lekko płuczemy.

Teraz możemy już na jednym z końców mięsa, zrobić nożem (na wylot) otwór i przewiązać przez mięso sznurek, na którym zawiesimy boczek do suszenia.

Tak przygotowane boczki wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć, dwanaście dni.
Po trzech, czterech dniach smarujemy nasze boczki odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób wierzch mięsa przed nadmiernym wysuszeniem. 
Boczki zastawiamy w spokoju, na kolejne dni i gotowe.

Tak przygotowaną mięso, spożywamy w miłym towarzystwie, przy odrobinie, krystalicznie czystej, zimnej .... 









zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem

                      zapiekany kurczak z kalafiorem

Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami  kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu.
Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół.


składniki dla trzech osób

1 kalafior ( około 600 g)
450 g piersi z kurczaka
150 g  sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 jajka
150 ml śmietany 18 % ( słodkiej)
5 łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy 
1/3 pęczka natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz



sposób przygotowania

Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce.

Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko.

Na rozgrzaną  patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego w cienkie plastry selera.
Następnie na patelnię dokładamy  mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut.

Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty.

Kalafiora  dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni.

Do miski, na tarce ścieramy  ( na dużych oczkach) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i dwa rozbite jajka.
Całość pieprzymy, lekko solimy ( ser jest już słony), dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, mieszamy i wylewamy masę na wierzch kalafiora z kurczakiem.
  
Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut.

Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i podajemy.