sobota, 15 sierpnia 2015

zupa tajska

           zupa tajska z kurczakiem i krewetkami

Niewiele jest dań które robi się w tak szybki sposób i które tak wybornie smakują, skąd zapewne bierze się też popularność tej zupy

Składniki dla czterech osób
350 g piersi z kurczaka
250 g krewetek
0,5 l wywaru rybnego
0,5 l wody
400 ml mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 cebula(szarlotka lub cukrowa)
1 łyżeczka chilli 
1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej) 
sok z limonki lub połowy cytryny
sól
ostra papryka
kawałek korzenia imbiru
3 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną w kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry.

kasza jaglana z truskawkami


kasza jaglana z truskawkami

Gotowa kasza z truskawkami
  Świeży smak truskawek, migdałów i nasion słonecznika, połączony w prosty sposób z jaglaną kaszą i miodem stworzą, smaczny i delikatny posiłek. O wyjątkowej mocy cennych probiotyków, minerałów i witamin
Składniki

Dane dla czterech osób

200 g kaszy jaglanej
400 gr truskawek
2 łyżki miodu
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
sok z cytryny lub limonki
10 g migdałów
10 g nasion słonecznika





Sposób przygotowania


Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać. 

tiramisu z truskawkami

Truskawkowe tiramisu




Składniki
Porcja dla czterech osób



250 gram truskawek
250 gram serka mascarpone
50 ml słodkiej śmietany 30%
3 żółtka jaj
3 łyżki stołowe cukru
150 gram podłużnych biszkoptów
Sok z dwóch pomarańczy
Liście mięty

Gorzka czekolada (do dekoracji)




Sposób przygotowania


W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły).

pita

                                  Domowa pita

Choć przywędrowała do nas z bliskiego wschodu, wydaje się że zadomowiła się w naszych jadłospisach już na dobre. Przyrządzona samodzielnie w domu jest nie tylko smaczniejsza ale też i zdrowsza.

składniki na sześć sztuk
4 szklanki mąki 
1 szklanka wody
30 g drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli




Sposób wykonania


Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).

piątek, 14 sierpnia 2015

korniszony

                           Korniszony Cioci Dany

Niewielkie, jędrne ogóreczki, aromatyczna zalewa i odrobina czasu to wszystko czego potrzebujemy aby przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian.

Składniki

4 szklanki wody
1,5-2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
pęk kopru ( również zdrewniałe łodygi)
6 ząbki czosnku
4 kawałki chrzanu

Do garnka wrzucamy cztery kawałki korzenia chrzanu  pokrojonego na półcentymetrowe paski, dokładamy pęk kopru, sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

ryż z morelą

                       Ryż zapiekamy ze świeżą morelą

Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak  najczęściej.


Składniki dla czterech osób
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 kg moreli
25 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu



sposób przygotowania

Wsypujemy garnka  ryż, zalewamy go wodą i zostawiamy na co najmniej dwie godziny (najlepiej zostawić tak ryż na noc).

pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku

          Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku

Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty.

składniki na osiem osób
2 kg schabu
150 g wędzonego boczku

marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól,  pieprz

Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.

kuskus z suszonymi pomidorami

          kuskus z suszonymi pomidorami

Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach.


Składniki dla czterech osób
200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
15 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.

Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy),  wrzucamy  paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, nać pietruszki, oraz oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość skrapiamy jeszcze trzema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

czwartek, 13 sierpnia 2015

zupa pomidorowa

                     zupa ze świeżych pomidorów

Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.

Składniki na cztery osoby
1 kg pomidorów
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz 
świeża bazylia


Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.

lody jagodowe

                       lody jagodowo jogurtowe

Leśne jagody, świeży  jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień?

Składniki
500 ml słodkiej śmietany 36%
180 g cukru
4 żółtka jaj
200 ml jogurtu naturalnego
200 g jagód
ewentualnie 
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny



sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy  połowę cukru.

czekoladowe ciasto z bakłażanem

   czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem

Dodanie pieczonego bakłażana do  ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą 

Składniki
1 spory bakłażan (450 g)
100 g kakao
150 g mąki
150 g dowolnych bakalii
150 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
30 ml koniaku lub whisky
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut.

suszone pomidory

                    pomidory suszone na słońcu



Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z  nieba postanowiłem skorzystać z okazji i ususzyć pomidory, tak jak to robią mieszkańcy południa. Wiadomo że sposób ten jest prostszy i zdrowszy (promienie słońca w trakcie suszenia zwiększają zawartość likopenu w pomidorze) od wymyślnych metod z pilnowaniem czasu i temperatury w piekarnikach z termoobiegiem.


składniki

dowolna ilość niewielkich mięsistych pomidorów
pergamin

dodatkowo
kilka słonecznych dni

Pomidory kroimy wzdłuż na pół i w zależności od panującej aury wybieramy gniazda nasienne (kiedy pogoda jest kapryśna),
lub kiedy żar z nieba leje się nieprzerwanie (tak jak teraz), możemy zostawić pomidory z nasionami, dodają one bowiem dodatkowych walorów smakowych.

środa, 12 sierpnia 2015

kasza jaglana


Kasza jaglana z warzywami


Połączenie kaszy i warzyw, a wszystko to w aromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku.

Składniki dla czterech osób

200 g kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
1 papryka biała
1 cebula
1 niewielka cukinia
garść oliwek czarnych
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny 
natka pietruszki
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy. 

maślane bułki z morelą

                          maślane bułki z morelą

świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia
składniki na sześć sporych sztuk
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka
9 świeżych moreli

sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

maggi

Domowe maggi

Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście  w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony w składzie jawnie lub ukryty pod różnymi, bardziej nieczytelnymi nazwami (niektóre z nich to  E-621, ekstrakt drożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże).
O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu)
Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi.

składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy


2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
30 g cukru
40 g soli
5 g słodkiej papryki
5 g czosnku suszonego
5 g czarnego pieprzu
350-400 ml wody

sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera.