Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu.
składniki dla czterech osób
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 niewielkiej główki kapusty
sól, pieprz
szczypta cukru
szczypta zmielonego kminku
1/3 pęczka szczypioru
sposób przygotowania
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości ( możemy również użyć fasoli z puszki).
Do garnka dodajemy masło i oliwę, całość podgrzewamy a następnie wrzucamy kapustę pokrojoną w paski i przesmażamy ją na niewielkim ogniu przez pięć minut.
Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut.
Do uduszonej kapusty dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, oraz kminek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem.
Danie dusimy jeszcze przez dwie minuty, a następnie posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy.