piątek, 10 czerwca 2016

truskawkowa tarta z mascarpone

  tarta z truskawkami i mascarpone 
 

Połączenie delikatnego serka mascarpone ze świeżymi truskawkami, daje zawsze powalający efekt. A jeżeli   takie składniki podamy w kruchej tarcie, to wrażenie będzie jeszcze większe.


składniki

ciasto
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli


 nadzienie tarty
350 g truskawek
2 jajka
3-4 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone

sposób przygotowania

 Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. 
Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3 minuty,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.

W tym czasie przekładamy połowę truskawek ( większe kroimy na cząstki) do niewielkiego rondelka, a następnie podgrzewamy na płycie, tak by puściły skok. 
Do truskawek dodajemy cukier całość mieszamy, gotujemy minutę i studzimy.

Do miski wkładamy serek mascarpone, wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Teraz do masy dodajemy truskawki z cukrem i ponownie mieszamy.

Na upieczony spód  wykładamy  masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Tartę studzimy, dekorujemy jej wierzch pozostałymi truskawkami i podajemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz