środa, 22 czerwca 2016

czerwona fasola z kapustą

              fasola z kapustą



Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu.

składniki dla czterech osób
250 g czerwonej fasoli
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 niewielkiej główki kapusty
sól, pieprz
szczypta cukru
szczypta zmielonego kminku
1/3 pęczka szczypioru




sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości ( możemy również użyć fasoli z puszki).

Do garnka dodajemy masło i oliwę, całość podgrzewamy a następnie wrzucamy kapustę pokrojoną w paski i przesmażamy ją na niewielkim ogniu przez pięć minut.

Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut.

Do uduszonej kapusty dodajemy fasolę, koncentrat pomidorowy, oraz kminek. Całość mieszamy i doprawiamy  solą, pieprzem, oraz cukrem. 
Danie dusimy jeszcze przez dwie minuty, a następnie posypujemy drobno posiekanym szczypiorem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz