Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku.
składniki
3 szklanki mąki
1 jajko
1/4 szklanki cukru
6 jabłek
350 g kajmaku
sok z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
1 płaska łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania
Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier wsypujemy do miski, lub na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.
Następnie wyjmujemy jedną cześć ciasta i cienko wałkujemy na stolnicy ( wyłożonej pergaminem), starając się uzyskać prostokątny kształt wielkości spodu blachy w którym będziemy piekli ciasto.
Przekładamy ciasto na blachę, unosząc na pergaminie i układając je na blasze razem z nim ( pergamin kładziemy od spodu), dociskamy je do blachy i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym ciasto wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie obieramy jabłka ze skórek i kroimy je w cienkie krążki, z pomarańczy na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę ( jedną łyżkę).
Do sporej miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy łyżeczkę cynamonu, oraz skórkę pomarańczy.
Teraz do misy dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy je tak aby każdy kawałek był pokryty sokiem.
Następnie, na przestudzone ciasto wykładamy kajmakową masę, a na nim w rzędach układamy jabłka .
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i rozwałkowujemy je na pergaminie nadając mu kształt nieco większy niż wielkość blachy.
Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
Upieczone ciasto studzimy kroimy i podajemy.