Tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pesto
składniki dla czterech osób
4 placki pszenne
200 g grillowanego lub smażonego kurczaka
½ główki sałaty
1 papryka czerwona
1 pomidor
2 ogórki gruntowe
12-15 oliwek zielonych 3 łyżki oliwy
4 łyżki sosu pesto sól, pieprz
pół pęczka szczypioru
sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i podsmażamy przez dwie minuty na patelni z jedną łyżką oliwy.
Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora pokrojone na plastry.
Dodajemy również drobno posiekany szczypior i oliwki przekrojone na pół, następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem.
Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka
Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora pokrojone na plastry.
Dodajemy również drobno posiekany szczypior i oliwki przekrojone na pół, następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem.
Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka
Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne).
Teraz tortille zawijamy formując z nich koperty.
Tak przygotowane placki z nadzieniem smarujemy pozostałą łyżką oliwy, układamy na blasze i wstawiamy na 3 do 5 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika tortilla jest gotowa do spożycia.