środa, 16 września 2015

pachnący ziołowy chleb na kefirze

                           chleb z ziołami i kefirem


Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką.
Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba.

sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
1 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka kefiru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka suszonego oregano
ewentualnie 
woda

sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

wtorek, 15 września 2015

dorsz pieczony z grejpfrutem

pieczony dorsz z grejpfrutem


Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami  granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza.

składniki dla czterech osób


4 niewielkie tuszki dorsza
2 grejpfruty
1 granat
2 łyżki oliwy
Łyżeczka brązowego cukru
Szczypta chili
Sól, pieprz







sposób przygotowania


Tuszki dorsza filetujemy,  następnie posypujemy solą, pieprzem i  skraplamy sokiem z połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. 
Do miski wyciskamy sok z  pozostałej połówki  grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy.

Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. 
Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ.
Rybie roladki wyciągamy z piekarnika.
Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi ulubionymi dodatkami.



nalewka z czarnego bzu i mirabelek

                 nalewka z czarnego bzu i mirabelek

Czarny bez, podobnie zresztą jak dzika śliwa, są na stałe wplecione w nasz krajobraz.
Przyzwyczailiśmy się do mijania tych niepozornych drzew obojętnie, czasami tylko wiosną, na chwilę przystaniemy przed krzakiem bzu, spoglądając na jego kwiaty.
Nie zrozumiem nigdy  jak to się dzieje, że większość z nas, wprost oczarowana jest zapachem kwitów bzu a później wcale nie zwraca uwagi, na jego owoce.
Przecież cała dobroć która, tak pięknie pachnie wiosną, przyciągając ludzi i pszczoły, później w letnich miesiącach dojrzewa. By jesienią  obdarować nas prawdziwym skarbem natury, zamkniętym w małym niepozornym owocu.
Niekiedy krzywi się ktoś, na wspomnienie cierpkiego, zaprawionego odrobiną goryczy smaku bzu, lecz czy dobre wytrawne wino, nie posiada w smaku cierpkiej nuty.
Poza tym dodanie do nalewki owoców bzu, mirabelek (lub innych śliwek), powoduje że gorycz znika a my możemy delektować się smakiem nalewki.



1 kg czarnego bzu
1 kg mirabelek
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
0,5 kg cukru
0,5 kg miodu


Sposób przygotowania

Drylujemy owoce mirabelki, mieszamy je z owocem czarnego bzu i wkładamy  do słoja ze szczelnym zamknięciem.

pasztetowa z domowej wędzarni

Pasztetowa podwędzana


Dzisiaj pasztet pragnę przedstawić w innym, można by powiedzieć, naszym rodzimym klimacie.
Wędzenie bowiem, przypisane jest  z natury rzeczy, terenom gdzie łatwo o liściaste drewno.
Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki.



Składniki


1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
2 ćwiartki z kurczaka
0,5 kg boczku
0,5 kg wątróbki drobiowej
4-5 łyżek smalcu 
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki wody
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia pasztetowej



Sposób przygotowania

Ćwiartki kurczaka, wkładamy do garnka na rozgrzane dwie łyżki smalcu.
Przesmażamy z oby stron,
dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe.

delikatna zupa pulpetowa z leszcza

zupa z leszcza pulpetowa


Leszcz jest niezwykle smaczną rybą,  jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach .
Niestety ma ta ryba też pewną "kulinarną wadę" a mianowicie jest niezwykle oścista.
Dziś pragnę przedstawić sposób podania leszcza tak, by oścista niedogodność, nie zepsuła nam radości z posiłku. 



składniki dla czterech osób


1 spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g 
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 średnia marchewka
1 niewielki por
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku
Pieprz, sól
pół pęczka naci pietruszki
pół pęczka szczypioru
1 jajko


sposób przygotowania

Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, dodając ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, marchew, pora ( tylko białą część), selera,  ząbek czosnku, oraz pietruszkę.
Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał” i gotujemy maksymalnie przez 15 minut.
Rybę wraz z wywarem zostawiamy do wystygnięcia ( gorąca ryba rozpadnie się przy wyjmowaniu z wywaru).
Ostudzoną rybę przekładamy na talerz, rękoma wybieramy z niej wszystkie ości ( po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby).
Odrzucamy ości, płetwy i inne niejadalne części, zostawiając tylko białe rybie mięso.
Teraz do mięsa dodajemy połowę drobno posiekanego szczypioru i pietruszki, wbijamy jajko i całość wyrabiamy, w rękach, na w miarę jednolitą masę.
Klarujemy wywar, najprościej przelać go do innego garnka,przez gęste sito ( jest też dokładniejsza metoda z jajkiem, ale to już zostawiam do wyboru).
Doprawiamy wywar solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i ponownie zagotowujemy.
Z mięsnej masy, w dłoniach, formujemy niewielkie pulpety ( wielkości sporej śliwki) i wkładamy je do gotującego się wywaru.
Zmniejszamy ogień, tak by wywar tylko mrugał i gotujemy pulpety przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy pozostałą część posiekanej natki pietruszki, oraz  szczypioru i rozlewamy zupę na talerze (pulpety są dość delikatne, więc najlepiej przełożyć je wcześniej, na stołowej łyżce)










długo świeży chleb z ziemniakiem

chleb z mąką ziemniaczaną



Jeżeli zależy nam, by chleb długo zachował swoją świeżość i nie wysychał.
To dodanie do wypieku mąki ziemniaczanej, jest jedną z najlepszych metod, jakie znam.
Nie korzystam z tego sposobu, na co dzień.
Domowe pieczywo znika bowiem błyskawicznie. Ale dziś muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny.
Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki.


sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
2 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej 
woda
1 łyżeczki soli




sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

kanapkowe ogórki z kurkumą

                       ogórki z kurkumą
Sezon robienia przetworów w pełni. Więc i ja pracuję w kuchni pełną parą, gromadząc na zimowe miesiące kolejne przetwory.
Ogórki w aromatycznej, złocistej zalewie, należą zaś do "żelaznego" zimowego wyposażenia mojej spiżarki.

Składniki 
2 kg ogórków

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, kurkumę i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.

poniedziałek, 14 września 2015

placki z cukinii

placki z cukinii


Gotowe placki z cukinii


składniki

Danie dla czterech osób

4 średnie cukinie
2 żółtka jajek
6 łyżek mąki pszennej 
5 łyżek oleju
pół pęczka szczypioru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz







sposób przygotowania



Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. 

Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy  masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych). 
 Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem. 



jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem

jesienny makaron z warzywami i boczkiem

Tak, nie da się ukryć jesień nadeszła, dziś rano było osiem stopni, brrrr.
Na obiad zaplanowałem zapiekane warzywną z makaronem, ale biorąc pod uwagę panującą aurę, postanowiłem " wzmocnić" danie o mocny jesienny składnik.
Zrezygnowałem tym razem ze słonecznej oliwy, na rzecz kawałka surowego boczku.
Mam nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć jesienną pogodę.


składniki dla sześciu osób
150 g surowego boczku 
1 cebula
2-3 pomidory
1 cukinia
1 papryka
1 bakłażan
400 g makaronu ( np. kolanek)
150 g mozzarelli 
sól,pieprz
pęczek natki pietruszki

sos beszamelowy
50 g masła
50 g mąki
1/2 l mleka
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa


Sposób wykonania

Boczek kroimy w drobną kostkę i kładziemy  do sporego garnka.  
Na małym ogniu wytapiamy  tłuszcz , następnie wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę cebule i lekko ją szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, wszystkie warzywa kroimy wcześniej w kostkę.
Całość poprzyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy jednego pokrojonego pomidora, bez skóry, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 7-10 minut.

sałatkowe buraki

                  buraki sałatkowe

Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią.
To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory




składniki
3 buraki (ugotowane w łupinie)
3 papryki 
3 cebule






zalewa
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
sól

sposób wykonania
Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do ocet, cukier, olej i szczyptę soli.
Gotujemy przez minutę a następnie dodajemy, obraną i drobno posiekaną cebulę, całość gotujemy razem przez pięć minut.
Teraz do garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut.
Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików.
Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe.
Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęsła), po czym odstawiamy słoje do spiżarki.


krem z brokuła

                        zupa krem z brokuła
Zupa krem z brokuła

Składniki 
Przepis dla czterech osób
1 spory brokuł
1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
100 ml słodkiej śmietany
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
dodatkowo 
paluchy chlebowe lub grzanki


Sposób przygotowania

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut (tak by nie rozgotować brokuła). 
Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami.

niedziela, 13 września 2015

wątróbki ze smażonymi na maśle jabłkami

            wątróbki z jabłkami

Składniki 
Przepis dla czterech osób
700 g wątróbki drobiowej
2 cebule
3 duże twarde jabłka
50 g masła
20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju
sól, pieprz
majeranek


Sposób przygotowania

Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.

chleb wiejski na zakwasie

                         wiejski chleb

Nie na w nim szlachetnych dodatków, takich jak miód, czy suszone owoce.
Ale swoim prostym, wiejskim smakiem ,wprost zachwyca serca i podniebienia.

sposób wypieku jednego dużego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
1 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki
1 szklanka mąki pszennej razowej

woda
1 łyżeczki soli







sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

sobota, 12 września 2015

pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie

pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie

Gotowy pieczony sandacz

Składniki

Przepis dla czterech osób

4 filety z sandacza bez skóry
1 duży bakłażan lub dwa małe
4 łyżki oliwy z oliwek
Natka pietruszki
 1/2 cytryny
 Pieprz
 Sól







Sposób przygotowania


Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, oraz grill.

Osuszamy bakłażany ręcznikiem  papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu.

Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut.

Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i  posypujemy natką pietruszki.



grillowane bakłażanowe roladki z mozzarellą i pomidorem

Grillowany bakłażan z mozzarellą i pomidorem
Grillowany bakłażan z mozzarellą i pomidorem
Bakłażan z mozzarellą i pomidorami

Składniki 
Danie dla dwóch osób
1 bakłażan 
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
4-6 łyżek oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej stronie.
sól, pieprz
świeża bazylia


Sposób przygotowania

Umytego bakłażana kroimy wzdłuż, na plastry półcentymetrowej grubości, posypujemy solą i odstawiamy na dziesięć minut. 
W tym czasie kroimy mozzarellę w  grube plastry a pomidory w ćwiartki, następnie wydrążamy z nich miękkie części (gniazda nasienne).
Plaster bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po jednej stronie oliwą czosnkową, oraz oprószamy pieprzem. 
Na końcu każdego plastra kładziemy po kawałku mozzarelli, listek świeżej bazylii, oraz ćwiartkę pomidora. Zwijamy bakłażana w roladkę, spinając go na koniec wykałaczkami, lub połówkami szpatułek do szaszłyków( zabezpieczy to całość przed  rozwinięciem). 
Na koniec skrapiamy roladki oliwą i układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, opiekając z obu stron.