Sernik na zimno z truskawkami
![]() |
Gotowy sernik z truskawkami |
Początkowo podszedłem do nich nieufnie, myśląc że jest to pozbawiony smaku, import z Hiszpanii.
Ale spróbowawszy jedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak.
Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik.
Składniki
Ale spróbowawszy jedną, za namowę sprzedawcy, rozpoznałem w owocu, nasz rodzimy, cierpko słodkawy smak.
Bez dalszego zastanawiania, nabyłem kobiałkę truskawek i postanowiłem wykonać z nich, pożegnalny zimny sernik.
Składniki
Danie dla czterech osób
600 g truskawek + dodatkowe do dekoracji
100 g bis zkoptów
1 laska wanilii lub zamiennie łyżka cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
5 płaskich łyżek żelatyny
Sposób przygotowania
Dno tortownicy o średnicy ~24 cm wykładamy biszkoptem.