sobota, 5 września 2015

letni pyszny grillowany melon z białym serem

Grillowany melon z twarogiem i miodem


Melon z dodatkiem białego sera i miodu, dla zapewnienia energii i poprawy nastroju.




Składniki


Przepis na 2 osoby
1 melon
 2 łyżki miodu
½ owocu granatu
150 g sera twarogowego


Sposób przygotowania

Melon,  pomimo swoich walorów smakowych, jest  owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem.


Melona kroimy w plastry o grubości około 1-1.5 cm, a kładziemy go na grillu na kilka minut dla każdej strony.

Mieszamy miąższ granatu z  łyżką miodu.

Twaróg kroimy w plastry, które następnie układamy na kawałkach melona. Następnie polewamy twaróg miodem zmieszanym z pestkami granatu.










wieloziarnisty chleb na zakwasie

                                             chleb wieloziarnisty

Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż.
Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek.


sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżek zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
1 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
1 łyżka sezamu
woda
0,5 łyżeczki soli







sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

pieczone skrzydełka czosnkowe

             pieczone skrzydełka z masłem czosnkowym

Proste, ale bardzo smaczne danie, którego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut.

 składniki dla trzech osób

6 skrzydełek
2 ząbki czosnki
20 g masła
1 łyżeczka magi domowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz





W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka.
Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.

jagodowa zupa mojej babci

Zupa jagodowa mojej babci

Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa.

Składniki dla czterech osób
250 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki cukru
sól

Dodatkowo na kluski lane
1 jajko
2 łyżki maki
1 łyżka cukru 
sól

Sposób wykonania

Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut.

ogórki konserwowe na zimę

ogórki w octowej zalewie na zimę
Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek.
Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym.
Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę.

Składniki 
2 kg ogórków
4 ząbki czosnku

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
1 cebula


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.

zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii

   zapiekane warzywa z mięsnym farszem
Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne.
Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę".



składniki dla sześciu osób
0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
1 cebula
6-7 pomidorów
1 cukinia
1 papryka
2 bakłażany
1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)
5 łyżek oleju
3 łyżki oliwy
150 g żółtego sera
sól,pieprz
szczypta słodkiej papryki
świeża bazylia
natka pietruszki


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją.
Do zeszklonej cebuli dodajemy  mięso, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie podlewamy odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło).  Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut.

piątek, 4 września 2015

grillowany pstrąg owinięty plastrami wędzonego boczku

                Pstrąg z grilla
W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla.

Składniki 
dla dwóch osób
2 średnie tuszki pstrągów
1 cytryna
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
dodatkowo
kilka wykałaczek
ruszty do grillowania ryb

Sposób przygotowania


Pstrągi myjemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,w chłodne miejsce. Następnie ryby wyjmujemy z lodówki, nacieramy je z zewnątrz i od środka oliwą, wkładamy do ich środka nać pietruszki, razem z grubo posiekanym czosnkiem. 

suszone podwędzane śliwki

           suszone śliwki

Przy swoim kalifornijskim kuzynie, wyglądają jak ubogi krewny, mniejsze, pomarszczone i brązowej barwy.
Nasze wrażenie ulegnie zmianie, z chwilą kiedy tylko weźmiemy  do ust, ten niepozorny owoc.
Już jeden kęs wystarczy, abyśmy uznali wyższość, naszych rodzimych śliwek.
Jeżeli na koniec suszenia, potraktujemy je jeszcze wędzarniczym dymem, to ich smak staje się wprost nie do opisania. Po prostu nikt się nie oprze, takim delicjom.

Składniki 
Dowolna ilość śliwek













Sposób wykonania
Owoce myjemy nacinamy nożem, usuwamy pestki i układamy na wyłożonej pergaminem blasze.

mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami

     chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami

Dodanie do chleba suszonych i podwędzanych śliwek sprawia, że sporych rozmiarów bochen, zniknął w żołądkach domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca. 
Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie. 
Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi.
No to juro upiekę.

sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego
zaczyn
2 szklanki mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu 
2 szklanki letniej wody





wypiek
3 szklanki mąki żytniej razowej
3 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli
20 suszonych podwędzanych śliwek






sposób wykonania

Do miski  wsypujemy dwie szklanki mąki żytniej, wlewamy dwie szklanki wody, oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

rolada cielęca z żurawiną

Rolada cielęca z żurawiną

Wraz z końcem upałów i nadejściem wieczornych chłodów, do łask w mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.  
 Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu.


Składniki


Danie dla 8 osób

Marynata
Sól, pieprz
10 ml octu balsamicznego
20 ml oliwy z oliwek
Szczypta lubczyku
Szczypta czosnku niedźwiedziego
Szczypta papryki słodkiej 

Cielęcina
1,6 kg mostka cielęcego bez żeber
150 g suszonej żurawiny
Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka

Sos
30 g masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
ewentualnie woda






Sposób przygotowania


Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni.

Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).

mirabelkowa nalewka z miodem

                        nalewka z mirabelek 


To niepozorne drzewo, traktowane jest w naszych ogrodach, jako dobry materiał nasadzeniowy na żywopłoty.
Z końcem sierpnia ten żywopłot, czy tez czasami samotnie stojące drzewo, rodzi małe cierpkie owoce.
Owoce te, nie są w stanie wywołać wielkiego entuzjazmu, wśród smakoszy deserowych odmian śliwek.
Jeżeli jednak,cierpkie owoce potraktujemy w odpowiedni sposób, wpierw alkoholem, a później  długim okresem leżakowania.
To zapewniam wszystkich, ze nalewka zrobiona z mirabelek, zyska niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy, korzystając ze słodszych, deserowych owoców.


składniki
1,5 kg mirabelek
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,6 l miodu


sposób wykonania

Całe mirabelki wsypujemy do słoja ze szczelnym zamknięciem, zalewamy je spirytusem i stawiamy na tydzień na parapecie

czwartek, 3 września 2015

dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami

Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą.

Składniki dla czterech osób

2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą
250 g świeżych leśnych grzybów
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 spory bakłażan
5 łyżek masła
9 łyżek oliwy
sól, pieprz
ewentualnie szczypior


Sposób przygotowania

Myjemy i filetujemy dorsza zostawiając skórę, oprószamy go solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry, lekko solimy i odstawiamy na dziesięć minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, oczyszczamy również grzyby, myjemy je bardzo krótko pod bieżącą wodą a następnie kroimy na spore części.

pomidorowe pulpeciki

                      pulpeciki w pomidorowym sosie


Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów.
składniki dla sześciu osób
1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka)
0,3 kg boczku
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 l bulionu
6-7 pomidorów
20 g masła
1 łyżka mąki
sól,pieprz
szczypta lubczyku
świeża bazylia
1 łyżeczka domowego maggi

Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), wkładamy do miski i wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem i lubczykiem(ten dodajemy cały), odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc).
Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę.

cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

zapiekana cukinia
Faszerowana cukinia do proste danie, którego wykonanie zajmie dosłownie chwilę.


Składniki

Danie dla 4 osób

4 średnie cukinie
3 pomidory
2 kawałki sera mozzarella
Po garści oliwek czarnych i zielonych
Bazylia
 Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz







Sposób przygotowania


Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżką z nich miąższ, uważając, aby nie przedziurawić skóry
Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

cukinia marynowana w słodkiej zalewie

                        cukinia w zalewie
Porobiłem już w tym roku sporo przetworów z cukinii, ale przechodząc obok straganu, dojrzałem na nim tak dorodne sztuki, że do domu wróciłem z zapasem surowca, na kolejne przetwory.


Składniki 
2 kg niewielkiej cukinii
4 ząbki czosnku

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.