środa, 17 lutego 2016

pieczony sum z masłem czosnkowym

                      sum  pieczony z  masłem



Pieczona sum jest jednym z moich ulubionych dań. A jeżeli smak ryby, po wyjęciu z piekarnika, wzbogacimy czosnkowym masłem to potrawa będzie wprost wyborna. 

składniki dla trzech osób
Filety z  suma (800 g)
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
pieprz, sól
cytryna





  sposób wykonania


Filety z suma myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny,  w chłodne miejsce.

Ryby wyjmujemy z lodówki smarujemy oliwą układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i posypujemy kawałki ryby dwoma drobno posiekanymi ząbkami czosnku.


Pozostały czosnek również siekamy i mieszamy go z masłem. Następnie ryby wyjmujemy z piekarnika na każdym kawałku suma kładziemy kawałek masła i  podajemy razem z plasterkiem cytryny i ulubionymi dodatkami.



1 komentarz:

  1. Przepyszne! Idealna ilość czosnku. Co prawda miałam tylko pół kilo ryby i zamiast solic, wlozylam rybkę na pół godziny do solanki.

    OdpowiedzUsuń