środa, 10 lutego 2016

gulasz z indyczych żołądków

                             gulasz z żołądków


Dziś chciałem przestawić kolejny przepis na treściwą potrawę, dla odmiany przygotowaną z drobiu.
Delikatny gulasz z indyczych żołądków, to o tej porze roku wprost idealna propozycja na obiad.

składniki dla czterech osób


1 kg indyczych żołądków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
3 ząbki czosnki
3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju)
1 łyżka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki


sposób przygotowania
Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu.

Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty.
Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski.
Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), liść laurowy, oraz ziela angielskie, mieszamy zwiększamy płomień i dokładamy do garnka pokrojone żołądki.

Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę.


Teraz do garnka  dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem.

Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie).
Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami.

1 komentarz:

  1. Oboje z Mężem bardzo lubimy podroby, gulasz z żołądków to propozycja, która sprawdziłaby się u nas w domu.

    OdpowiedzUsuń