piątek, 14 sierpnia 2015

korniszony

                           Korniszony Cioci Dany

Niewielkie, jędrne ogóreczki, aromatyczna zalewa i odrobina czasu to wszystko czego potrzebujemy aby przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian.

Składniki

4 szklanki wody
1,5-2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
pęk kopru ( również zdrewniałe łodygi)
6 ząbki czosnku
4 kawałki chrzanu

Do garnka wrzucamy cztery kawałki korzenia chrzanu  pokrojonego na półcentymetrowe paski, dokładamy pęk kopru, sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

ryż z morelą

                       Ryż zapiekamy ze świeżą morelą

Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak  najczęściej.


Składniki dla czterech osób
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 kg moreli
25 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu



sposób przygotowania

Wsypujemy garnka  ryż, zalewamy go wodą i zostawiamy na co najmniej dwie godziny (najlepiej zostawić tak ryż na noc).

pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku

          Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku

Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty.

składniki na osiem osób
2 kg schabu
150 g wędzonego boczku

marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól,  pieprz

Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.

kuskus z suszonymi pomidorami

          kuskus z suszonymi pomidorami

Proste składniki, łatwość wykonania oraz wyborny smak sprawią że potrawa ta z pewnością często zagości na wielu stołach.


Składniki dla czterech osób
200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
15 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
4 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut.

Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy),  wrzucamy  paprykę smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Do misy przekładamy z patelni paprykę, dodajemy ugotowaną kaszę (wcześniej rozdrabniamy ją widelcem,aby stała się sypka),dokładamy szczypior, nać pietruszki, oraz oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość skrapiamy jeszcze trzema łyżkami oleju z pomidorów, przyprawiamy solą oraz pieprzem, i mieszamy.
Misę przykrywamy na dziesięć minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom i podajemy.

czwartek, 13 sierpnia 2015

zupa pomidorowa

                     zupa ze świeżych pomidorów

Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.

Składniki na cztery osoby
1 kg pomidorów
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz 
świeża bazylia


Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.

lody jagodowe

                       lody jagodowo jogurtowe

Leśne jagody, świeży  jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień?

Składniki
500 ml słodkiej śmietany 36%
180 g cukru
4 żółtka jaj
200 ml jogurtu naturalnego
200 g jagód
ewentualnie 
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny



sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy  połowę cukru.

czekoladowe ciasto z bakłażanem

   czekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem

Dodanie pieczonego bakłażana do  ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą 

Składniki
1 spory bakłażan (450 g)
100 g kakao
150 g mąki
150 g dowolnych bakalii
150 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
30 ml koniaku lub whisky
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut.

suszone pomidory

                    pomidory suszone na słońcu



Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z  nieba postanowiłem skorzystać z okazji i ususzyć pomidory, tak jak to robią mieszkańcy południa. Wiadomo że sposób ten jest prostszy i zdrowszy (promienie słońca w trakcie suszenia zwiększają zawartość likopenu w pomidorze) od wymyślnych metod z pilnowaniem czasu i temperatury w piekarnikach z termoobiegiem.


składniki

dowolna ilość niewielkich mięsistych pomidorów
pergamin

dodatkowo
kilka słonecznych dni

Pomidory kroimy wzdłuż na pół i w zależności od panującej aury wybieramy gniazda nasienne (kiedy pogoda jest kapryśna),
lub kiedy żar z nieba leje się nieprzerwanie (tak jak teraz), możemy zostawić pomidory z nasionami, dodają one bowiem dodatkowych walorów smakowych.

środa, 12 sierpnia 2015

kasza jaglana


Kasza jaglana z warzywami


Połączenie kaszy i warzyw, a wszystko to w aromatycznym towarzystwie naci pietruszki daje gwarancje udanego posiłku.

Składniki dla czterech osób

200 g kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
1 papryka biała
1 cebula
1 niewielka cukinia
garść oliwek czarnych
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny 
natka pietruszki
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Kaszę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie kilkukrotnie ją płuczemy. Pozbywamy się w ten sposób gorzkiego posmaku kaszy. 

maślane bułki z morelą

                          maślane bułki z morelą

świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia
składniki na sześć sporych sztuk
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka
9 świeżych moreli

sposób wykonania

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.

maggi

Domowe maggi

Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście  w wielu sklepach możemy bez trudu kupić gotową przyprawę, lecz nawet pobieżny rzut oka na jej skład uzmysłowi nam ze każdy z producentów (niestety bez wyjątku) sprzedaje nam w niej główne sól i glutaminian sodu, umieszczony w składzie jawnie lub ukryty pod różnymi, bardziej nieczytelnymi nazwami (niektóre z nich to  E-621, ekstrakt drożdżowy, hydrolizowane białko, autolizowane drożdże).
O szkodliwym wpływie glutaminianu sodu, napisano już tak wiele, że nie ma potrzeby aby ponownie cytować szacowne opracowania (wszystkich chętnych odsyłam do lektury którą bez trudu można znaleźć w otchłaniach internetu)
Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi.

składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy


2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
30 g cukru
40 g soli
5 g słodkiej papryki
5 g czosnku suszonego
5 g czarnego pieprzu
350-400 ml wody

sposób przygotowania
Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. 

wtorek, 11 sierpnia 2015

kopytka z domowym twarogiem

Kopytka z domowym twarogiem

Prosta potrawa, która chyba każdemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym.

Składniki dla czterech osób
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
300 g twarogu domowego
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo
30 g masła
3 łyżki bułki tartej


Sposób wykonania

Ziemniaki gotujemy w łupinach, a kiedy  będą już miękkie obieramy je ze skóry  i rozgniatamy.

szaszłyki z krewatkami

                                            Szaszłyki z krewetkami

Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza

Składniki dla dwóch osób
18 szt sporych krewetek
12 szt pieczarek
oliwa czosnkowa
sól pieprz 
sok z połowy cytryny






Sposób przygotowania

Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką. 

ciasto z cukinią i bakaliami

                          Ciasto z cukinią i bakaliami

Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze


Składniki


2 średnie cukinie
3 jajka
150 g cukru
350 g maki
150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków)
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml koniaku lub whisky
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli


Sposób przygotowania

  Cukinie razem ze skórą myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).

sałatka błyskawiczna

Sałatka warzywna błyskawiczna

W każdym domu zdarzają się sytuacje kiedy lodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu.


składniki dla czterech osób


4 jajka
250 g ugotowanej drobnej fasoli
250 g kukurydzy konserwowej
200 g groszku
150 g pieczarek
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu
szczypiorek
sól, pieprz


sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem (blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie.