Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty sernik.
O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek.
składniki
O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu, oraz masła i o niezwykłym zapachu wanilii i rodzynek.
składniki
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 jajka
1 żółtko
masa sernikowa
1 kg dobrego sera twarogowego z wiaderka
250 g mascarpone
1,5 szklanki cukru
5 białek jaj
8 żółtek
250 g mascarpone
1,5 szklanki cukru
5 białek jaj
8 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
2-3 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki rodzynek
sposób przygotowania
Teraz do mąki i masła dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko i całość wyrabiamy na gładkie ciasto, po czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki.
Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem).
Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie
do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz masło o temperaturze pokojowej. ( cały czas intensywnie mieszając)
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serowej masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy, dodając mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie)
Masę przekładamy do tortownicy, wierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 25-35 minut.
Upieczone ciasto całkowicie studzimy, a następnie dzielimy na porcje i podajemy.