krem z cukinii z prażonymi migdałami
Składniki
Danie dla 4 osób
1-1,5 kg cukinii
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego
80 g migdałów
100 ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
świeża bazylia
świeża bazylia
sposób przygotowania
Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić.
Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.
Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa.
Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją)
Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę.
Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią