środa, 9 września 2015

krem z cukinii z prażonymi migdałami

 krem z cukinii z prażonymi migdałami

Gotowa zupa z cukinii


Składniki

Danie dla 4 osób

1-1,5 kg cukinii
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego 
80 g migdałów
100 ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 
świeża bazylia






sposób przygotowania



Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić.

Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.
 Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa.



Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej oliwie.
Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją)

Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę.


Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią

ozor w galarecie

         ozory w galarecie

Są jednym z najbardziej dietetycznych kawałków, mięsa wieprzowego.
Surowy ozór, ma podobną ilość kalorii co  kurczak, czy tez łosoś. Warto więc abyśmy po niego częściej sięgali, tym bardziej że odpowiednio przyrządzony, odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem.

Składniki 
6 ozorów wieprzowych
1 cebula
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
3 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka domowego  maggi
0,5 l wody
1 łyżka żelatyny
sól, pieprz

sposób wykonania

Do garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie.
Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut.

swojska kiełbasa z własnej wędzarenki

                                  kiełbasa swojska

Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu.
Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw.
Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy.
Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej.....   wody oczywiście.


Składniki na siedem kilo wyrobu

0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga)
1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,)
1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab)
4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek)
jelita wieprzowe
sól, pieprz
majeranek
cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu)

gorczyca biała
czosnek
możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar
woda


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę.

szampionki zapiekane z piersią kurczaka

                                zapiekane szampionki

Szampionki, tak nazywała pieczarki moja babcia. Dawniej myślałem ze to jakieś regionalne, gwarowe, określenie tego smacznego grzyba. 
Zdziwiłem się więc, kiedy w starych książkach kucharskich, odnalazłem przepisy z szampionkami ( o pieczarkach, nie było tam mowy).
Tak więc naśladując mą babkę, dziś przyrządzę danie z szampionkami.

składniki dla czterech osób


8 naprawdę dużych pieczarek
250 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 pomidor
1 papryka
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
50 g żółtego sera
50 g sera typu camembert
sól,pieprz
natka pietruszki


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy i delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki.
W dużym rondlu podgrzewamy dwie łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją.
Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek,  mięso kurczaka, oraz pokrojone w kostkę nóżki pieczarek.
Przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, pociętą w cienkie paski. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, przez 10-15 minut.

wtorek, 8 września 2015

roladki cukinii z kurczakiem i camembertem

          roladki  cukinii z kurczakiem
Lekki, łatwy i szybki w przygotowaniu  posiłek, który zaspokoi, nawet najbardziej wybredne kulinarne gusta. 

Składniki 

Przepis dla czterech osób
3 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
1 cebula
250 g piersi z kurczaka
200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie.
1 krążek sera camembert
sól, pieprz 
ewentualnie pomidor


Sposób przygotowania

Kroimy pierś z kurczaka w podłużne plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra), odkładając na bok pierwsze i ostatnie skrojone kawałki (te części na których zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia.
Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. 
Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.
 Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Cebulę oraz kawałki cukinii ze skórą kroimy w  kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą, oraz pieprzem i smażymy 5-7 minut.
Na talerze wykładamy przesmażoną na patelni cukinię z cebulą, na nią kładziemy roladki wyjęte z piekarnika. Całość podajemy z dodatkiem kilku plastrów pomidora.

chleb na zakwasie z miodem

                                 chleb pieczony z miodem



Połączenie słodyczy miodu, z zakwaszonym chlebowym ciastem, daje niesamowity efekt.
Jedyny szkopuł w tym, że efekt ten, wprost błyskawicznie jest zjadany.

sposób wypieku jednego bochenka
zaczyn
1 szklanki mąki żytniej razowej
4 łyżki zakwasu 
1 szklanki letniej wody





wypiek
1 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki miodu
woda
0,5 łyżeczki soli







sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.

domowy pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Jego delikatny, łagodny smak, odpowiada chyba każdemu. Warto więc by jak najczęściej, gościł na naszych stołach. 




Składniki


1 kurczak o wadze ok 1,5 kg
2 ćwiartki z kurczaka
2 nogi kacze
0,5 kg wątróbki drobiowej
0,5 kg serc drobiowych
4-5 łyżek smalcu gęsiego
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka ( korzeń)
kawałek selera
4 liście laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy 



Sposób przygotowania

Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30-35 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe.
W drugim garnku rozgrzewamy smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi.

sałatka szwedzka z olejem

szwedzka sałatka z olejem
Łagody, harmonijny smak, przyczyniły się do ogromnej popularności tej sałatki.
Także i ja nie mogłem już dłużej czekać i zabrałem się, za przygotowanie, szwedzkiej sałatki na zimę.

Składniki 
2 kg ogórków 
2 marchwie
1 cebula

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą, olejem i octem.

zupa z pieczonych pomidorów

                          zupa z pieczonych pomidorów

Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami.
Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej.

składniki dla czterech osób
15 pomidorów
1 cebula
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz 
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka słodkiej papryki


sposób przygotowania

Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbek czosnku.

poniedziałek, 7 września 2015

zupa grzybowa z pieczarek

                          zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Przez kilka dni popadał deszcz, pomyślałem wiec że warto udać się do  pobliskiego zagajnika i poszukać koźlaków na obiad. Pogoda była ładna, spacer udał się wyśmienicie, ale po koźlakach ani śladu. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować na obiad  zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. 

Składniki 
Cztery osoby
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
100 ml kwaśnej śmietany
3 ziemniaki
40 g kaszy jęczmiennej drobnej
1,5 l bulionu
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
koper
szczypior


Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i szklimy ją, a następnie dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, liście laurowe oraz szczyptę lubczyku.
Pieczarki myjemy i dzielimy na pół lub w ćwiartki. Obieramy i kroimy w kostkę pietruszkę i marchew.
Do garnka z  cebulą i czosnkiem wrzucamy pieczarki, lekko solimy i smażymy je około 5-7 minut na dość dużym ogniu. Następnie wkładamy marchew, pietruszkę, oraz wsypujemy kaszę jęczmienną. Całość smażymy jeszcze minutę ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół,  i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut.
Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy.

tarta z gruszkami i mascarpone

              Tarta z gruszkami i mascarpone  
Tarta z gruszkami

Składniki

ciasto:
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

ponadto na wierzch tarty:
2 gruszki
2 jajka
3 łyżki cukru
                                                       50 ml mleka
                                                       250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

 Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik, zdejmujemy z ciasta pergamin z fasolkami ( nie wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto  jeszcze 3-5 minut,  wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta.
W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę.
Na upieczony spód układamy   gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika, (jeżeli lubimy bardziej wypieczone ciasto zostawiamy je w piekarniku, na dalsze 5-10 minut)  studzimy i podajemy.







sardynki w sałatce

 sałatka z sardynkami i jajkiem
Sałatka z sardynkami i jajkiem
Lekka sałatka,  która z pewnością zaspokoi nasz poranny apetyt i da nam energię by cieszyć się letnim dniem. 



Składniki dla czterech osób
3 niewielkie mięsiste pomidory
1/2 główki sałaty
puszka sardynek
garść czarnych oliwek
4 jajka
sok z ćwiartki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia)
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz


Sposób przygotowania
Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy. 

Jaja gotujemy na pół twardo.

Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół.
Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard

ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

szczupak pieczony z masłem czosnkowym

                               pieczony szczupak

To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior, który jest częstym i mile widzianym gościem, na moim stole.
Pierwszy, z powodów mojego sentymentu do szczupaka, to ten że uwielbiam włóczyć się z wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach. 
Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu.
Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach  trudno dostępnych.
Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób. 
Piekę go wtedy, w aromatycznym czosnkowym maśle. Sposób ten pozwala zachować, całą naturalną delikatną strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku

składniki dla czterech osób
1 szczupak o wadze do 1,5 kg
3-4 ząbki czosnki
pół pęczka pietruszki
1 cytryna
30 g masła 
sól, pieprz

sposób przygotowania

Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.

niedziela, 6 września 2015

domowy ajwar

                         domowy ajwar

Pyszna pasta, o wyrazistym warzywnym smaku, nazywana niekiedy ketchupem południa, przyrządzona w domu, z ulubioną kompozycją przypraw, będzie niezastąpionym dodatkiem do mies  z grilla, sałatek, czy też w jako dodatek do pieczywa.

składniki na 450-550 g gotowego ajwaru
2 bakłażany
4 papryki
6 pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
ocet winny (dodawać ostrożnie )


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana, oraz papryki pieczemy przez 15-20 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbki czosnku.


Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.

W garnku rozgrzewamy 50 ml oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli, wrzucamy obrane ze skórki  i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory z cebulą, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. 

Z piekarnika wyjmujemy upieczone warzywa, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy i przekładamy do garnka z cebulą i pomidorami.
Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, doprawiając cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Następnie garnek z warzywami zdejmujemy z palnika, i rozcieramy całość na jednolitą masę (najlepiej  blenderem).
Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia.
Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej rok.

słodka papryka konserwowa

                          słodka papryka konserwowa

Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę.

Składniki 
2 kg papryki słodkiej
4 niewielkie cebulki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.