piątek, 28 sierpnia 2015

ostra papryka konserwowana w słoju

             ostra papryka w słoju


Podany przepis, z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim amatorom pikantnych przetworów.
Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą.

Składniki 
ok 20 szt ostrych papryk
8 ząbków czosnku
4 niewielkie cebulki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

lekki bananowy sandwich z masłem migdałowym

                                             bananowy sandwich

Nie jest to deser, choć jest pyszny, a raczej energetyczny baton, dostarczający naszemu organizmowi energii i cennych składników odżywczych. 
Takiej przekąski często potrzebujemy, czy to po  wyczerpującym treningu, czy tez po trudach codziennego dnia.


Składniki dla czterech osób
8 kawałków pieczywa chrupkiego
3 banany
masło migdałowe, przepis na które znajduje się tutaj
3 łyżki miodu





Sposób przygotowania

Kawałki pieczywa chrupkiego smarujemy po jednej stronie, warstwą masła migdałowego zmieszanego z miodem.

wiśniówka czyli nalewka wiśniowa

                   nalewka wiśniowa
 Sekret jej obłędnego smaku tkwi, w cierpkim smaku owoców wiśni i w niespiesznym procesie dojrzewania wyrobu.
 W domu moich dziadków nalewkę leżakującą rok, traktowano jako "surową" i niegodną aby raczyć nią gości.  Z Babcinej spiżarni na stół, trafiały wyroby leżakujące co najmniej trzy, cztery, lata.

Składniki

2 kg wiśni
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 kg cukru


Sposób przygotowania

Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.

czwartek, 27 sierpnia 2015

budyń waniliowy

Budyń waniliowy


Chyba u każdego z nas budyń waniliowy przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te danie, tym bardziej że jego przygotowanie trwa tylko chwilę.


Składniki

Danie dla trzech osób

3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego, przepis na który znajduje się tutaj
odrobina startej gorzkiej czekolady



Sposób przygotowania

2 szklanki mleka gotujemy w garnku z cukrem waniliowym. 

klasyczna sałatka szwedzka

                 klasyczna szwedzka sałatka


Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób.

Składniki 
2 kg ogórków 
2 marchwie

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem.

faszerowany kurczak

   kurczak faszerowany kaszą z warzywami

Jest to propozycja dla miłośników drobiu, którzy z pewnością chętnie wypróbują potrawę z luzowanego kurczaka,  nadzianego  gryczaną kaszą i warzywami.

składniki dla czterech osób
kurczak
100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
2 papryki
pół pęczka dymki
sól, pieprz
1 łyżeczka papryka słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy

sposób przygotowania
Kurczaka luzujemy według tego przepisu,  następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce  na co najmniej pięć, sześć godzin.

aromatyczne masło z migdałów

       Masło migdałowe


Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności.

Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny smak  masła migdałowego, to oprócz orzechów i szczypty soli, nie potrzebujemy więcej żadnych składników.
Nie dajmy się zwieść wszelakim producentom, którzy do swoich wyrobów dodają utwardzanych olejów (i wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy").
Wszelakie dodatki mają na celu jedynie obniżyć koszt wytworzenia produktu, dlatego też część masy migdałowej, jest w nich zastępowana tanimi wypełniaczami ( co o dziwo wcale nie ma dużego przełożenia, na końcową ceną oferowanego produktu).

Jeżeli chcemy do masła dodać jakieś dodatki, to proponuję aby był to miód, który sprawi że produkt będzie słodszy, ale nadal równie zdrowy. 

składniki
350 g migdałów 
szczypta soli
ewentualnie
4-5 łyżek miodu







Sposób przygotowania
Orzechy przesypujemy  na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu.

kiełbasa domowa

                 Kiełbasa domowa


Gotowa kiełbasa



Co prawda patrząc w kalendarz należało by się spodziewać fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru"
Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy.



Składniki na siedem kilo wyrobu

0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga)
1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,)
1 kg  wieprzowiny I klasy( szynka,schab)
4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek)
jelita wieprzowe
sól, pieprz
majeranek
cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu)

gorczyca biała
czosnek
możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar
woda


Sposób wykonania

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę.

środa, 26 sierpnia 2015

delikatna zupa ze świeżych ogórków

 lekka zupa ze świeżych ogórków


Dziś chciałbym zaproponować zupę ogórkową w innej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna.



Składniki

Danie dla czterech osób

1 kg ogórków
0,5 kg ziemniaków
100 ml słodkiej śmietany lub mleka
Kawałek pora
Pęczek natki pietruszki
Szczypior
Sól pieprz
Woda






Sposób przygotowania


Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać 1,5 cm ponad ziemniaki) i gotujemy.

placek manny z brzoskwinią

Placek manny z brzoskwinią

Aromat smażonych brzoskwiń czuć w kuchni, na długo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój.

Składniki

Danie dla czterech osób


2 brzoskwinie
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
olej






Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki

Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia  i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka.

marynowane pomidory z ostrą papryczką

                            pomidory z ostrą papryczka

Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów na zimę. Słodycz dojrzałych pomidorów, miesza cię z palącym smakiem ostrej papryczki, a wszystko to w aromatycznej octowej marynacie.


Składniki 
1,5 kg pomidorów i garść koktajlowych
6 szt ostrej papryczki
6 ząbków czosnku
świeża bazylia
tymianek
zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
świeża bazylia

Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

chleb na młodym zakwasie

         chleb razowy na świeżym zakwasie

Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować  swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie. 
Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu, z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek).
Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich).
Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy.

składniki
zaczyn
1 szklanka maki pszennej razowej
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek świeżego zakwasu
1 szklanka letniej wody





ciasto chlebowe

1,5 szklanki mąki żytniej razowej
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
woda
1 łyżeczka soli



sposób wykonania

Do miski  wsypujemy szklankę mąki pszennej, szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek świeżego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin.


wtorek, 25 sierpnia 2015

zakwas

                     zakwas z pszennej mąki razowej

Jeżeli zależy nam by pieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba.

składniki
400-450 g mąki pszennej razowej
woda







sposób wykonania

Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem  zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury 25-27 stopni w nieprzewiewnym miejscu, oraz kilku dni cierpliwości, ponieważ cały "proces" wytworzenia zakwasu zajmie nam pięć dni.

błyskawiczne śliwkowe ciasto

                  ciasto ze śliwkami błyskawiczne

Są trzy przyczyny dla których jest to jeden z moich ulubionych wypieków.
Pierwszą z przyczyną jest łatwość wykonania, drugą gwarancja że ciasto zawsze się uda. Wreszcie trzecią najważniejszą rzeczą jest rewelacyjny smak ciasta,  który w połączeniu z aromatem pieczonych śliwek daje, prawdziwą niezapomnianą ucztę dla naszych zmysłów.
składniki
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
600 g śliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
cukier puder 


sposób wykonania

Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem
Wlewamy "mokre" składniki do "suchych".

smażona flądra

          Smażona flądra z czosnkową nutą
Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi  smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób.


Składniki 
Danie dla czterech osób
4 flądry
1 szklanka mąki
50 g masła
50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej stronie.
1 cytryna 
sól, pieprz




Sposób przygotowania


Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.