Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.
składniki na danie dla czterech osób
1 cebula
1 papryka słodka
1 mała papryczka chilli
1 mała papryczka chilli
5 pomidorów ( lub jedna puszka)
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy
sól
sól
sposób przygotowania
Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut.
Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty.
Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika
Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.