wtorek, 8 grudnia 2015

orkiszowa kasza w pożywnej sałatce z kurczakiem, suszonymi pomidorami, papryką...

             sałatka z kaszą orkiszową



Zdrowe składniki, łatwość wykonania, oraz wyborny smak powodują, że sałatka ta powinna jak najczęściej gościć w naszej kuchni.
Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni.


składniki dla czterech osób
1/2 szklanki kaszy orkiszowej
250 g piersi z kurczaka
1 bakłażan
1 papryka czerwona
7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz

sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez  piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę.

W tym czasie myjemy mięso i warzywa.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.


Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana  smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).

Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy  do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz