Zdrowe składniki, łatwość wykonania, oraz wyborny smak powodują, że sałatka ta powinna jak najczęściej gościć w naszej kuchni.
Szczególnie teraz w te szare, pochmurne dni.
składniki dla czterech osób
7-8 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z pomidorów
sól, pieprz
sposób przygotowania
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy przez piętnaście minut, co jakiś czas mieszając kaszę.
W tym czasie myjemy mięso i warzywa.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.
Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.
Następnie pierś kurczaka osuszamy i kroimy w kostkę ( mięso lekko solimy i pieprzymy).
Siekamy drobno szczypior i natkę pietruszki, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, bakłażana kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu przesmażamy na niej pierś z kurczaka, delikatnie ją rumieniąc.
Do przesmażonego mięsa dodajemy bakłażana, oraz olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej do smażenia użyć oliwy).
Bakłażana smażymy przez trzy minuty, a następnie wrzucamy paski papryki, zmniejszamy ognień i całość smażymy jeszcze przez dwie minuty ( papryka ma jedynie zmięknąć).
Teraz warzywa z mięsem przekładamy z patelni do misy, dodajemy do nich ugotowaną kaszę, szczypior, nać pietruszki, oliwki, oraz pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość przyprawiamy solą oraz, pieprzem i mieszamy.
Sałatkę przykrywamy, odstawiamy na piętnaście minut pozwalając w tym czasie połączyć się smakom, a następnie podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz