Ta zupa, często gości na moim stole, a dzieje się tak z dwóch powodów.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.
Pierwszym jest prostota składników i łatwość wykonania.
Drugim powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak.
składniki dla czterech osób
na zupę
1 marchew
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 ziemniaki
2 ziemniaki
5 łyżek oliwy
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól,pieprz
na sporządzenie rybnego wywaru
gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb)
4-6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pieprz, sól
sposób przygotowania
Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ).
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler) i przyprawy.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie przez dwadzieścia minut.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
(Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru)
Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc.
Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty.
Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.
Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.
Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor.
Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.
Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz