piątek, 25 grudnia 2015

świąteczna makowa strucla

                                    makowa strucla


         
Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt.
W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole.

składniki na dwa kawałki strucli

zaczyn
25 g drożdży
1/2 szklanki mąki 
1/3 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru






ciasto
3 szklanki mąki 
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
4 żółtka jaj






masa makowa
1 łyżeczka cynamonu
150 g mielonego maku
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru ( najlepiej waniliowego)
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
60 g rodzynek
2 białka jaj
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

polewa lukrowa

10 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki gorącej wody

sposób wykonania

Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki mąki, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny ( zaczyn musi co najmniej podwoić swoją objętość).

Do garnka wsypujemy zmielony mak, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon, dodajemy miód, otartą skórkę z cytryny, oraz masło, całość zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę.


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj. 
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki). 

Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem i rozwałkowujemy je na cienki podłużny płat.

Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj.
Z  brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą maku. 
Teraz  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady.
Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.

 Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Struclę pieczemy w tej temperaturze  przez 30-35 minut.

W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę.


Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem



Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.

1 komentarz: