Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone z piersią kurczaka, to przepis na szybkie i niezwykle smaczne danie.
składniki dla czterech osób
1 puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
7-10 łyżek wody
sól, pieprz
natka pietruszki
7-10 łyżek wody
sól, pieprz
natka pietruszki
sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, oprószamy pieprzem, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część).
Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oleju i na dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część).
Następnie kawałki piersi zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski), wlewamy na patelnię kolejne dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory.
Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez trzy minuty.
Teraz możemy do porów dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dodajemy mięso kurczaka, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy przykrywką i dusimy przez dziesięć minut.
Po dziesięciu minutach wyłączamy palnik, nakładamy nasze danie na talerze, posypując je posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz