środa, 16 grudnia 2015

sałatka z szynką i porem

 sałatka z porem i szynką

Wykonanie tej sałatki zajmuje dosłowne kilka minut a jej smak, na długo pozostaje w pamięci.

składniki dla sześciu osób


5 jajek
1 średni por
250 g groszku konserwowego
250 g kukurydzy konserwowej
150 g szynki wieprzowej ( konserwowej, lub wędzonej)
3 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu, lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz

sposób przygotowania

W garnku gotujemy jajka na twardo.
 Szynkę wieprzową, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich dokładnie umytego i pokrojonego w półplasterki pora ( tylko białą cześć).

Na  sicie płuczemy i odcedzamy  kukurydzę i groszek, a następnie również dodajemy do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję.
Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz.

Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka. 

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz