składniki dla sześciu osób
1 średni por
250 g groszku konserwowego
250 g kukurydzy konserwowej
150 g szynki wieprzowej ( konserwowej, lub wędzonej)
3 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
4-5 łyżek naturalnego jogurtu, lub kwaśnej śmietany
sól, pieprz
sposób przygotowania
W garnku gotujemy jajka na twardo.
Szynkę wieprzową, oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do miski, dodając do nich dokładnie umytego i pokrojonego w półplasterki pora ( tylko białą cześć).
Na sicie płuczemy i odcedzamy kukurydzę i groszek, a następnie również dodajemy do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję.
Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz.
Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz