składniki dla sześciu osób
3 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka lubczyku
1 cebula
2- 3 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera korzennego
2 łyżki domowego maggi
sól, pieprz
szczypiorek
natka pietruszki
łazanki
250 g mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
sposób przygotowania
Do garnka wkładamy kawałki drobiu,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk.
Całość zalewamy zimną wodą, tak aby drób i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części tylko z kurczaka skracamy gotowanie do 35- 40 minut).
Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu.
Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na dziesięć minut.
Następnie płat ciasta kroimy nożem, wpierw wzdłuż a następnie w poprzek na paski ( takie jak lubimy) uzyskując kształt łazanek.
Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior.
Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz