Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań.
Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole.
składniki
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju
60 g rodzynek
sposób przygotowania
Całość mieszamy, zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut.
Do marynaty dodajemy filety śledziowe, wcześniej opłukane solnej zalewy.
Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) z przestudzoną marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz