W smaku tej sałatki możemy odnaleźć wspomnienie minionego lata.
Tym bardziej warto ją sporządzić w te chmurne jesienne dni, po pierwsze aby poprawić sobie humor, a po wtóre by wzmocnić własny organizm solidną porcją witamin.
składniki dla trzech osób
2 pomidory
1 ogórek
1 papryka
1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej)
garść oliwek
4 łyżki oliwy
pół pęczka szczypiorku
sok z ćwiartki cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
sposób przygotowania
Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy go do sporej misy, dokładamy do niego pomidory pokrojone w plastry.
Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy.
W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu.
Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki.
Bardzo lubimy takie sałatki :) Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy