Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia.
A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin.
składniki
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka pomieszanych bakalii
1/3 szklanki cukru
dodatkowo cukier puder do posypania ciastek
sposób wykonania
Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy na dziesięć minut.
Do oddzielnej misy wsypujemy mąkę, oraz cukier, dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Następnie lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki.
Wyjęte ciastka studzimy, obtaczamy cukrem pudrem ( ja użyłem cukru białego i brązowego) i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz