W zimny ponury poranek, trudno wyobrazić sobie na śniadanie coś lepszego niż miodowe placki.
A jeżeli do placków dodamy zdrowych orkiszowych płatków, to po zjedzeniu takiego śniadania, pogoda za oknem od razu wyda nam się ładniejsza.
składniki dla trzech osób
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka orkiszowych płatków
1 jajko
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
sposób przygotowania
Do miski wsypujemy orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut.
Następnie do namoczonych płatków, dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia, mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem.
Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki.
Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż lekko zbrązowieją.
Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu i podajemy.
Takie placuszki są na pewno pyszne na śniadanie - idę szukać składników żeby je dziś przygotować :) W poszukiwaniu innych inspiracji, nie tylko śniadaniowych, zapraszam na mojego bloga :) www.lekarzeodkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuń