poniedziałek, 28 grudnia 2015

lekka zupa z pieczonych buraków

                            zupa z pieczonych buraków



Lekka przyrządzona  z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach.
Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.

 składniki dla czterech osób

4 średnie buraki
3 marchewki
4 ziemniaki
2 cebule
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
kawałek selera 
1 ząbek czosnku
szczypta lubczyku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
natka pietruszki

dodatkowo
folia aluminiowa


sposób przygotowania

Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni.

Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką.
Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut.
Następnie  z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną drugą cebulę,  smażymy przez pięć minut a później dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę.
Całość smażymy przez minutę i dodajemy do garnka z warzywnym wywarem.
Upieczone ( ostudzone) buraki obieramy z łupin i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Teraz buraki dodajemy do wywaru, garnek wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, szczyptą lubczyku, oraz pieprzem, gotujemy przez dziesięć minut i wyłączamy kuchenkę.

Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz